Crna hronika

Kampanja "Poštuj život – vrati oružje"

UP: Dobrovoljno predato 296 komada vatrenog oružja

Uprava policije (UP) od danas, uz podršku Misije OEBS-a u Crnoj Gori, nastavlja sa intenzivnijim sprovođenjem kampanje "Poštuj život – vrati oružje", a u cilju podizanja svijesti građana o opasnosti od štetnih posljedica posjedovanja vatrenog oružja, saopšteno je iz te institucije.

Portal AnalitikaIzvor

Iz UP su podsjetili da su 8. maja pozvali građane da shodno Zakonu o oružju nesmetano i dobrovoljno predaju vatreno oružje, bez bilo kakvih pravnih posljedica.

"Od tog datuma građani su do danas policiji predali 296 komada vatrenog oružja, 13.485 komada municije različitog kalibra, 32 minsko – eksplozivnih sredstava i 157 djelova oružja", kazali su iz UP.

Napominju da gađani ne donose sami oružje u policijske stanice, dodajući da to naročito izbjegavaju ako se radi o eksplozivnim napravama.

"Pozivom na broj 122 građanin može obavijestiti policijske službenike da želi da vrati oružje, nakon čega će policijski službenik preuzeti oružje na mjestu gdje se lice nalazi i izdati potvrdu o preuzetom vatrenom oružju", dodali su iz UP.

Podsjetili su da je od stupanja na snagu Zakona o oružju vraćeno 2.315 komada vatrenog oružja, 49.712 komada municije različitog kalibra, 419 minsko-eksplozivnih sredstava i 1.285 djelova oružja.

"Imajući u vidu nemile događaje koji su se dogodili u prethodnom periodu u regionu, ali i kod nas, Ministarstvo unutrašnjih poslova – Uprava policije, u saradnji sa Misijom OEBS-a u Crnoj Gori sprovodi kampanju u cilju podizanja svijesti građana o zloupotrebi lakog i malokalibarskog oružja", piše u saopštenju policije.

Zahvalili su se svim građanima koji su dobrovoljno predali oružje policiji.

"Svojim postupcima oni doprinose da zajedno stvramo još bezbjedniji ambijent za odrastanje naše djece i budućih generacija, te još jednom apelujemo na sve građane koji posjeduju oružje da iskoriste ovu mogućnost doprinoseći tako ličnoj, ali i bezbjednosti svojih porodica i društva u cjelini", rekli su iz UP.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bubamara_neregistrovani
26.05.2023. 13:12

Mnogo je vraćeno! Ja garantujem da se sada u ovom momentu na teritoriji Crne Gore, u kolima na putu, u kafićima, na ulici, u marketima i buticima, u restoranima, na pijacama, ... može naći na hiljade komada nelegalnog vatrenog oružja. Meni nije jasno, koga danas može uvrijediti kulturni prilaz uniformisanog lica, koje vas legitimiše i eventualno pretrese, ako procijeni ili ima informaciju da možete posjedovati oružje. Racije su kompromitovana stvar. Svaki vlasnik kafića, po pravilu je prethodno obaviješten o raciji. U Titovo vrijeme, studenti ( i ne samo studenti) u Beogradu, morali su da prijave privremenu adresu boravka. Dakle, nije vam bila dovoljna samo lična karta, već i prijava u Beogradu sa adresom stanovanja, da bi ste bili apsolutno rasterećeni prilikom provjera policije. Ne vidim problem, da po sličnom receptu u maloj Crnoj Gori riješite mnoge probleme. Ali, to neko neće. Ko? Vlast!

3
1