Svijet

Unilever: Siromaštvo se vraća u Evropu

Izvor

"Siromaštvo se vraća u Evropu", ocijenio je u intervjuu za dnevnik "Fajnenšel tajms Njemačka" Jan Zajderveld, šef Unilevera, trećeg najvećeg koncerna za proizvodnju potrošne robe na svijetu.

"Ako Španci prosječno troše samo još 17 eura po kupovini, onda ne mogu da im prodajem prašak za veš koji staje isto kao i polovina njihovog budžeta", rekao je Zajderveld za njemački privredni dnevnik.

Zato Unilever želi da sada u Evropi prodaje manje "premijum-marki" i prije svega da nudi proizvode u mnogo, mnogo manjim pakovanjima, a primjenjivaće se iskustva stečena proteklih decenija u azijskim zemljama.

"U Indoneziji prodajemo već odavno šampon u malim, pojedinačnim pakovanjima za dva do tri centa po komadu i čak i tako solidno zarađujemo. Mi naravno znamo kako se to radi, ali smo u Evropi u godinama prije krize zaboravili na to", naveo je šef Unilevera za Evropu.

Već sada Unilever u Grčkoj prodaje krompir-pire ili majonez u minijaturnim pakovanjima, osnovni proizvodi kao maslinovo ulje ili čaj prodaju se pod novom grčkom markom i po mnogo nižoj cijeni.

U Španiji Unilever nudi deterdžent u malim pakovanjima, za samo pet do šest pranja. Unilever ima na desetine poznatih marki koje se prodaju širom svijeta kao što su Knorr, Lipton, Sanella, Rama, sladoledi Langnese ili Ben & Jerry's, sredstva za čišćenje Viš i Domestos, kao i kozmetika i higijenski artikli Axe, Dove, Lux ili Rexona, prenosi portal B92.

Foto: federalunion.org.uk

Portal Analitika