Abiznis

Unija poslodavaca: Predviđene mjere štednje nedovoljne

Izvor

»Predviđene mjere predstavljaju jedan od načina da se u ovoj godini izbjegne veći budžetski deficit i dodatno zaduživanje države, ali one i pored pozitivnog efekta na rashodnu stranu budžeta, nijesu dovoljne«, kazali su iz UPCG i poručili da je neophodno što hitnije riješiti postojeći problem. Oni su Vladi predložili uvođenje drugih mjera štednje, koje bi doprinijele poboljšanju budžetskih priliva i smanjenju deficita, a ne bi išle na teret građana i privrede.

Te mjere bi se, kako je objašnjeno, odnosile na konsolidaciju javnih rashoda i prihoda. Mjere koje predlaže UPCG, prije svega, podrazumijevaju suzbijanje sive ekonomije i smanjenje glomazne, neefikasne i skupe administracije na državnom i lokalnom nivou, kao i snižavanje javne potrošnje, prenosi MINA-BUSINESS. Oni su naveli da je neformalna ekonomija jedan od najvećih problema razvoja realnog sektora, zbog nelojalne konkurencije i prelivanja fiskalnog opterećenja na formalni. Iz UPCG su upozorili i da privreda više ne može da finansira glomaznu i skupu administraciju, koja čini nešto manje od trećine zaposlenih u Crnoj Gori.

 »Analitičkim preispitivanjem strukture administracije, u smislu njene brojčanosti, kompetencija i efikasnosti, kao i njenog prilagođavanja stvarnim potrebama, smanjilo bi se opterećenje budžeta i privrede, ali i kvalitetnije nastavili procesi integracije Crne Gore u EU«, kazali su iz UPCG.

Portal Analitika