Društvo

Značajna pomoć

UNHCR i EU donirali MUP-u zaštitnu opremu i higijenska sredstva

Agencija Ujedinjenih nacija za izbjeglice, UNHCR i Evropska unija (EU) donirali su danas desetine hiljada predmeta lične zaštitne opreme i higijenskih artikala Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore (MUP). Pomoć u vidu 50.000 maski, 50.000 rukavica, 4.000 bočica gela za ruke i 1.500 litara medicinskog alkohola ima za cilj zaštitu izbjeglica, azilanata i službenika MUP-a i smanjenje rizika od prenosa virusa korone (COVID-19). 

UNHCR i EU donirali MUP-u zaštitnu opremu i higijenska sredstva Foto: Foto: UNHCR
Portal AnalitikaIzvor

Donacija se obezbjeđuje kroz regionalni projekat „Prepoznavanje i rješavanje izazova povezanih sa COVID-19 virusom unutar migrantsko-izbjegličkog odgovora na Zapadnom Balkanu“, koji se finansira u okviru Instrumenta EU za doprinos stabilnosti i miru (IcSP). U Crnoj Gori, projekat doprinosi ublažavanju rizika od prenosa virusa među izbjeglicama, tražiocima azila i službenicima MUP-a, kroz unapređivanje zdravstvenih usluga (uključujući i ljekove) koji se pružaju u okviru sistema azila, zajedno sa poboljšanom sanitarnom infrastrukturom i većom dostupnošću zaštitne opreme i higijenskih artikala. 

„Pandemija COVID-19 virusa dovela je do neviđenih poteškoća širom svijeta i učinila izbjeglice i azilante posebno ranjivim, uključujući u nekim slučajevima i rizik da budu izostavljeni iz nacionalnih programa suzbijanja ovog virusa. UNHCR je u Crnoj Gori usmjerio svoje aktivnosti kako bi osigurao da izbjeglice, azilanti i službenici Ministarstva unutrašnjih poslova budu zaštićeni u svakom trenutku. Dostupnost i upotreba lične zaštitne opreme takođe je od ključnog značaja za kontinuirani rad UNHCR-a i naših partnera na terenu“, rekao je Edrijan Edvards, šef kancelarije UNHCR-a za Crnu Goru. 

Podrška Evropske unije takođe je bila ključna u obezbjeđivanju nesmetanog pristupa uslugama azilantima, posebno psihosocijalne podrške u centrima za njihov prijem. Pored toga, shvatajući da informacije mogu spasiti živote tokom pandemije COVID-19 virusa, UNHCR i EU su, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, omogućili tražiocima azila i izbjeglicama pristup jasnim i činjeničnim informacijama o ovom virusu, na jezicima koje razumiju, kako bi zaštitili sebe, svoje porodice i zajednice u kojima žive. 

„Ova nezapamćena zdravstvena kriza je teško pogodila sve u EU, kao i sve naše partnere, uključujući Crnu Goru. Ipak, upravo je naša pomoć i podrška onima koji imaju manje mogućnosti od nas, u ovim teškim vremena, test i potvrda naše posvećenosti solidarnosti, kao temeljnoj vrijednosi ujedinjene Evrope. Današnja donacija lične zaštitne opreme je još jedna potvrda odlučnosti Evropske unije da bude uz Crnu Goru i pruži podršku zemlji u zaštiti migranata, azilanata, izbjeglica i drugih ranjivih lica u toku pandemije COVID-19 virusa“, rekla je Oana Kristina Popa, ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova je od početka pandemije prepoznavalo značaj koji donacije imaju, te više puta koordiniralo pomoć za institucije i zaposlene na prvoj liniji odbrane, putem raspoloživih mehanizama. „Nijedna država se sa ovako izazovnom situacijom koju je uslovila pandemija koronavirusa ne može izboriti sama. Naš optimizam kada je u pitanju prevazilaženje ovog problema ojačan je snažnom podrškom naših međunarodnih partnera i iskazanom solidarnošću“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović. 

Danas MUP dobija vrijednu donaciju opreme, kako bi se zaštitili zaposleni, ali i tražioci azila i migranti. Ova oprema takođe predstavlja dodatan prilog kontinuiranim naporima MUP-a da obezbijedi adekvatne uslove za ovu osjetljivu kategoriju lica. 

“Velika zahvalnost našim prijateljima iz UNHCR-a i Delegacije EU u Crnoj Gori”, poručio je ministar Sekulović ovim povodom.

Portal Analitika