Kultura

UnderhillFest: Više od 300 posjetilaca na otvaranju festivala

Izvor

Nakon izuzetno posjećenog otvaranja Međunarodnog festivala dugometražnog dokumentarnog filma kome je sinoć u multipleksu Cineplexx prisustvovalo više od 300 posjetilaca, a otvorila ga je upravo Šelart, program ovogodišnjeg nastavlja se večerašnjom crnogorskom premijerom „Orkestra“ na Stadionu malih sportova od 20 i 30 časova.

8otvaranjeNakon filma Šelartove, od 22 časa će biti prikazan dokumentarac „Skejtistan“ Kaja Cera, a termin od 23 i 30 rezervisan je za „Sjutra“ Andreja Grjazeva.

„Jajašca za kasnije“ je intimna priča rediteljke o želji za majčinstvom, ali – u pravo vrijeme i sa pravom osobom. Sa 35 godinaiz straha da neće naći pravog oca svoje djece na vrijeme, Šelart odlučuje da zamrzne svoje jajne ćelije. No, u Holandiji to je protivzakonito.

8zakasnijeFilm „Skejtistan“ u koprodukciji Njemačke i SAD, govori o Kabulu, gradu uništenom tridesetogodišnjim ratovanjem, gdje par australijskih humanitarnih radnika slučajno otkriva iznenađujuću moć skejtborda u povezivanju sa mladim Avganistancima. Dokumentujući ambiciozne napore „Skejtistana“, prve i jedine avganistanske škole skejtborda, film uranja duboko u živote avganistanske urbane omladine sa iznenađujućim i obećavajućim rezultatima.

Rusko ostvarenje „Sjutra“ je storija o najzanimljivijoj pojavi u savremenoj ruskoj umjetnosti, o art-grupi „Vajna“ (Rat). Njeni osnivači – Vor (Lopov) i Koza (Koza) - žive u podzemlju, odgajaju svog jednogodišnjeg sina Kaspera i stvaraju djela na tankoj granici između umjetnosti i zakonom kažnjivog. Njihove hrabre političke izjave nikoga ne ostavljaju ravnodušnim.

Portal Analitika