Kultura

Biće prikazano više od 20 ostvarenja, najboljih u proteklih godinu dana

UnderhillFest od 7. do 15. juna u Podgorici: Na otvaranju dokumentarac Mile Turajlić

Film „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” baziran je na do sada neprikazanim 35mm filmskim materijalima Stevana Labudovića, koji je pratio Tita 30 godina

UnderhillFest od 7. do 15. juna u Podgorici: Na otvaranju dokumentarac Mile Turajlić Foto: dissimila.rs
Portal AnalitikaIzvor

Četrnaesti međunarodni festival dokumentarnog filma -UnderhillFestbiće otvoren 7. juna na Terenu KK Budućnost u Njegoševom parku u Podgorici filmom „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” rediteljke Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na najvećem festivalu dokumentarnog filma IDFA u Amsterdamu.

Na 14. UnderhillFestu podgorička publika će u Njegoševom parku kao i u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović” i u CKZ Ribnica do 15. juna moći da vidi više od 20 filmskih ostvarenja - najboljih u proteklih godinu dana. Filmski selektor je Vuk Perović. Dugometražni filmovi su kao i prethodnih godina podijeljeni u tri selekcije: međunarodnu, regionalnu i vantakmičarsku. Na 14.UnderhillFestubiće prikazani i kratki dokumentarni filmovi u selekciji „7 kratkih“, a već osmu godinu za redom, biće održan i program „U fokusu”, kojiUnderhillFestrealizuje u saradnji sa Centrom za ženska prava. U CKZ Ribnica biće prikazan program posvećen muzičkim dokumentarcima.

Poster-Non-Aligned-Scenes-from-Labudovic-Reels

Film „Non-Aligned: Scenes from the Labudović Reels” baziran je na do sada nikada ranije prikazanim 35mm filmskim materijalima, koje je snimio Stevan Labudović, snimatelj Filmskih novosti, koji je pratio predsjednika Tita trideset godina. Producenti ostvarenju su MIla Turaljić i Carine Chichkowsky, dok su koproducenti Vanja Jambrović i Vuk Perović. Film je rađen u produkciji „Poppy Pictures” iz Srbije, „Survivance” iz Francuske, „Restart” iz Hrvatske i „Kino” iz Crne Gore. Ovo ostvarenje podržano je od strane Filmskog centra Crne Gore.

Interesantno je da će ovogodišnji UnderhillFest 15. juna zatvoriti „Ciné-guerrillas: Scenes from the Labudović Reels“ drugi dio ditpiha Mile Turajlić koji je premijerno prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu (TIFF). 

Prethodni dokumentarni film Mile Turajlić „Druga strana svega“ prikazan je na 9.UnderhillFestu, a osvojio je 32 nagrade, uključujući prestižnu nagradu IDFA festivala za Najbolji dokumentarni film. Njen debitantski dokumentarni film „Cinema Komunisto“ koji je osvojio 16 nagrada prikazan je na 2.UnderhillFestukoji je Mila Turajlić svečano otvorila. Od 2020. godine članica je Američke filmske akademije.

Portal Analitika