Politika

Ministar Radulović na sastanku sa ambasadorom Belhadžom

Unapređenje ekonomske i turističke saradnje Crne Gore i Maroka u periodu koji slijedi

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović sastao se danas sa ambasadorom Kraljevine Maroko u Crnoj Gori, na nerezidentnoj osnovi sa sjedištem u Beogradu, Mohamedom Aminom Belhadžom. On je tom prilikom ocijenio da dvije države njeguju sadržajne odnose koje je potrebno dodatno snažiti kroz dinamiziranje aktivnosti u oblastima od zajedničkog interesa.

Unapređenje ekonomske i turističke saradnje Crne Gore i Maroka u periodu koji slijedi Foto: pa
Portal AnalitikaIzvor

Ministar Radulović je ukazao na potencijale međudržavne saradnje u oblastima ekonomije i turizma, te istakao da će planirano potpisivanje bilateralnih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju biti dodatan podsticaj unapređenju odnosa. Kako je naveo, aktivnosti u ovim sektorima će doprinijeti jačanju turističkih kontakata i privredne razmjene, te poboljšati vidjljivost Crne Gore kao kredibilne turističke i investicione destinacije.

Šef crnogorske diplomatije je takođe izrazio interesovanje za razmjenu znanja i najboljih praksi na planu inovativnih modela i novih tehnologija u oblasti solarne energije, imajući u vidu marokansko iskustvo u ovoj oblasti u kojoj „Crna Gora prepoznaje velike razvojne šanse“. U tom kontekstu naglasio da je jedan od prioriteta naše vanjske politike upravo ekonomska diplomatija te da će fokus aktivnosti crnogorske diplomatske mreže biti stavljen na intenziviranje kontakata i saradnje sa biznis zajednicama. 

Ambasador Belhadž je zahvalio ministru na prijemu, saglasivši se sa ocjenama bilateralne saradnje dvije prijateljske države. S tim u vezi, uputio je poziv ministra vanjskih poslova, afričke saradnje i iseljeništva Kraljevine Maroko Nasera Burite ministru Raduloviću za zvaničnu posjetu toj zemlji, u cilju jačanja kontakata i dinamiziranja aktivnosti u okviru međudržavne saradnje. „Posjeta će biti idealna prilika za potpisivanje usaglašenih sporazuma o saradnji u vazdušnom i pomorskom saobraćaju, te Memoranduma o saradnji Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Akademije za diplomatske studije Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Maroko, čime će pravni okvir za saradnju biti osnažen“ istakao je ambasador Belhadž.

Na sastanku je bilo riječi o nacionalnim planovima imunizacije stanovništva u kontekstu pandemije COVID-19, te je dogovorena dalja komunikacija povodom organizacije zvanične posjete ministra Radulovića Kraljevini Maroko u predstojećem periodu.

Portal Analitika