Svijet

UN saopštile da neće učestvovati u prisilnom raseljavanju Palestinaca

Ujedinjene nacije su saopštile da neće učestvovati u prisilnom raseljavanju Palestinca u Gazi, naglasivši da nema bezbjednog mjesta na koje bi se moglo otići na teritoriji gdje traje izraelska vojna ofanziva.

Arhiva Foto: Rojters
Arhiva
Portal AnalitikaIzvor

Portparol UN Stefan Dižarik je odgovorio na zahtjev premijera Izraela Benjamina Netanjahua da vojska pripremi plan za evakuaciju oko 1,5 milion palestinskih civila, koji su od sukoba pobjegli u Rafu na jugu Gaze, kako bi nastavio operaciju protiv Hamasa i izvještaje da je od te svjetske organizacije tražena pomoć.

Dižarik je sinoć rekao da većina Palestinaca na jugu Gaze ne može biti poslata nazad u sjeverni i centralni dio koji su prepuni neeksplodiranih mina, gdje su stanovi razrušeni i humanitarna situacija izuzetno teška zbog minimalnih isporuka hrane i drugih potrepština.

On je dodao da je saradnja s izraelskim vlastima "slaba".

Portparol Vlade Izraela Ejlon Levi je optužio agencije UN da su više zabrinute za pritisak na Izrael da okonča rat sa Hamason i da se opiru nastojanjima da se isprazne uporišta Hamasa, u skladu sa obavezama na osnovu međunarodnog prava, te da takve mjere označavaju prisilnim raseljavanjem.

"Apelujemo na agencije UN da sarađuju s izraelskim naporima da se zaštite civili od Hamasa i evakuišu iz ratne zone gdje teroristi pokušavaju da ih iskoriste kao žive štitove. Nemojte reći to ne može da se uradi. Radite sa nama da nađemo način", rekao je Levi, prenosi Beta pozivajući se na AP. 

Kasnije je na pitanje Asošijejted presa Levi rekao da Izrael od UN ne traži pomoć u evakuaciji Rafe već u zaštiti Palestinaca "umjesto što pomažu Hamasu".

Dižarik je naglasio da "nema mjesta koje je trenutno bezbjedno u Gazi" i da UN hoće da osiguraju da "sve što se događa bude učinjeno sa punim poštovanjem međunarodnog prava, punim poštovanjem zaštite civila", te da UN neće učestvovati u prisilnom raseljavanju ljudi.

Portal Analitika