Region/Svijet

UN poručio da se tjelesno kažnjavanje mora okončati: U Avganistanu javno bičuju muškarce, žene i djecu

U posljednjih šest mjeseci, najmanje 274 muškarca, 58 žena i dva dječaka javno su bičevani u Avganistanu, navodi se u izvještaju UN.

UN poručio da se tjelesno kažnjavanje mora okončati: U Avganistanu javno bičuju muškarce, žene i djecu Foto: EPA
HinaIzvor

Velika većina kažnjena je sa 30 do 39 udaraca bičem za vanbračne veze, bjekstvo od kuće, krađu, homoseksualnost, konzumiranje alkohola, prevaru i šverc droge.

U decembru je takođe izvršeno jedno javno pogubljenje u prisustvu visokih zvaničnika. Osuđeni je strijeljan zbog ubistva drugog muškarca hladnim oružjem 2017. godine.

"Tjelesno kažnjavanje je kršenje Konvencije protiv torture i mora se okončati. UN se snažno protive smrtnoj kazni i pozivaju vlasti da hitno uvedu moratorijum na pogubljenja", rekla je Fiona Frejzer, šefica kancelarije UN za ljudska prava u Kabulu.

Talibansko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su osuđeni kažnjavani na osnovu islamskog krivičnog zakona i da su kazne neophodne kako bi se garantovala puna bezbjednost ljudi.

Dodaje se i da svaki politički sistem ima svoje standarde i pristupe.

"Islamski emirat sve svoje aktivnosti sprovodi u svijetlu svete religije islama i tome je u potpunosti posvećen“, navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.