Svijet

Umro vođa Samsunga: Njegovo nasljeđe biće vječno

Harizmatični vođa Samsung Grupe Li Kun-Hi, koji je izgradio Samsung u vodećeg proizvođača pametnih telefona, umro je u subotu, nakon što je proveo više od šest godina u bolnici zbog srčanog udara, saopštila je kompanija.

Li Kun-Hi Foto: PA
Li Kun-Hi
agencijeIzvor

Smrt Lija (76), najbogatijeg Južnokorejca, čije bogatstvo prema Forbsu vrijedi 20,9 milijardi dolara, trebalo bi da podstakne interes ulagača za restrukturiranje grupe u kojoj su njegovi udjeli u ključnim kompanijama, kao što su Samsung Life i Samsung Electronics.

Samsung Life je najveći dioničar krunskog dragulja Samsung Electronicsa, a Li je vlasnik 20,76 odsto osiguravajuće kompanije i najveći pojedinačni dioničar Samsung Electronicsa s udjelom od 4,18 odsto.

Li je umro uz porodicu, uključujući i svog sina Džej J. Lija, potpredsjednika Samsung Electronicsa, saopštila je kompanija.

- Predsjednik Li bio je istinski vizionar koji je Samsung iz lokalne kompanije transformirao u vodećeg svjetskog inovatora i industrijsko središte - objavio je Samsung, dodavši da je njegova deklaracija o novom menadžmentu iz 1993. bila pokretačka snaga vizije kompanije da isporuči najbolju tehnologiju za izgradnju globalnog društva.

Za života Lija, kaže se u izjavi, Samsung Electronic izrastao je iz drugorazrednog proizvođača televizora u najveću svjetsku tehnološku kompaniju po prihodu koja je ispratila japanske marke Sony, Sharp i Panasonic u čipovima televizorima i zaslonima, okončala nadmoć Nokije i pobijedila Apple u pametnim telefonima.

- Njegovo nasljeđe biće vječno - napisao je Samsung.

Li je pomogao svom ocu Li Bjong-Čulu da kompanija koja se u početku bavila proizvodnjom hrane preraste u poslovno carstvo s imovinom vrijednom 375 milijardi dolara i s desetinama filijala čije djelovanje uključuje poslove od elektronike i osiguranja do brodogradnje i građevine.

Portal Analitika