Sci/Tech

U 79. godini

Umro tvorac klonirane ovce Doli

Britanski naučnik Ijan Vilmut, čije je istraživanje bilo ključno za kloniranje ovce Doli, umro je u 79. godini, objavio je Univerzitet u Edinburgu.

Umro tvorac klonirane ovce Doli Foto: AP Photo/Michael Probst
Portal AnalitikaIzvor

Univerzitet na kojem je radio saopštio je da je naučnik preminuo u nedjelju, nekoliko godina nakon što mu je dijagnostikovana Parkinsonova bolest.

Vilmut se zajedno s Kitom Kempbelom sa škotskog instituta za istraživanje životinja našao na naslovnicama svjetskih novina i postao predmet žustrih etičkih rasprava 1996. nakon što su stvorili Doli, prvog sisara kloniranog iz ćelije odrasle jedinke.

„Radio je na razvoju kloniranja i ćelijskog transfera, tehnika koje bi se mogle koristiti za stvaranje genetski modifikovanih ovaca. Ti su napori doveli do Megan i Morang 1995. i Doli 1996“, saopštio je univerzitet.

Doli, nazvana po pjevačici kantri muzike Doli Parton, bila je prvi sisar kloniran iz ćelije odrasle jedinke postupkom koji se naziva transfer jezgra somatske ćelije (SCNT).

Stvaranje Doli je izazvalo strah od kloniranja ljudi ili stvaranja genetskih kopija živih ili mrtvih ljudi, ali vodeći naučnici su isključili tu mogućnost kao suviše opasnu.

Vilmut, rođen blizu grada Stratford-upon-Avon, školovao se na Univerzitetu u Notingemu. Isprva je studirao poljoprivredu i potom se prebacio na zoologiju.

Na edinburški univerzitet je došao 2005, proglašen je vitezom 2008, a sa univerziteta se povukao 2012.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.