Svijet

Umro američki pisac Gor Vidal

Izvor

Vidal (86) je umro u svom domu na Holivud Hilsu od komplikacija poslije upale pluća, rekao je njegov nećak koji je dodao da je Vidal već "duže vrijeme" bio bolestan.

Vidal je pripadao posljednjoj generaciji pisaca koji su bili istinske zvijezde u SAD- stalno su bili na TV-u i u trač rubrikama i do te mjere su bili prisutni u javnosti da su za njih znali i oni koji ih nijesu čitali, prenosi AP.

Među najpoznatijim djelima Gora Vidala su istorijski bestseleri "Linkoln", "1876", kemp transeksualna komedija "Myra Breckenridge", "The City and the Pillar" jedan od prvih romana čiji su junaci bili otvoreno gej, "Rat iz snova", kao i komad nominovan za Tonija "The Best Man" koji je ove godine ponovo oživljen na Brodveju.

Iako nije bilo mnogo ljubavi između Vidala i književnog i političkog establišmenta - Vidal je dobio svega šačicu književnih nagrada i dva puta se kandidovao za političke funkcije i izgubio - bio je cijenjen kao veliki mislilac u tradiciji Marka Tvena i njegovi stavovi o književnosti, kulturi i politici bili su pažljivo praćeni.

Rugao se političarima, religiji i čistunstvu, protivio se ratovima od Vijetnama do Iraka i kao niko prije njega vrijeđao je savremenike jednom primjetivši da su tri najtužnije riječi u engleskom jeziku "Džojs Kerol Outs". Najsrećnije su: "Lijepo sam ti rekao".

U svojim memoarima hvalio se da je spavao sa 1.000 ljudi, uz komentar da to nije ništa specijalno u poređenju sa dostignućima Džona Kenedija i Tenesija Vilijamsa.

Mnogo je pio i tvrdio je da je isprobao svaku poznatiju drogu. Nikada se nije ženio, a decenijama je dijelio vilu u Italiji sa prijateljem Hauardom Ostinom.

Portal Analitika