TV / Film

Umjetnost je ženskog roda: Besplatna projekcija filma "Ne gledaj mi u pijat" za zemlje Zapadnog Balkana

Sarajevo Film Festival i Institut za razvoj mladih KULT će u narednim danima temu rodne ravnopravnosti staviti u fokus javnosti i stvoriti prilike za iniciranje pozitivnih promjena u društvu.

Umjetnost je ženskog roda: Besplatna projekcija filma "Ne gledaj mi u pijat" za zemlje Zapadnog Balkana Foto: Institut za razvoj mladih KULT
Portal AnalitikaIzvor

Povodom početka globalne kampanje #16 dana aktivizma koja je počela 25. novembra obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i djevojčicama, a završava Međunarodnim danom ljudskih prava, 10. decembra, Sarajevo Film Festival u saradnji sa Institutom za razvoj mladih KULT predstavlja film "Ne gledaj mi u pijat", hrvatske rediteljke Hane Jušić.

Film je premijerno prikazan 2016. godine u sklopu 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji gdje je osvojio nagradu FEDEORA-e za najbolji evropski film u programu Dani autora.

Film prikazuje Marijanu čija se svakodnevnica, željela ona to ili ne, vrti isključivo oko njene porodice. Nakon što dominantni otac doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana zauzima njegovo mjesto glave porodice. Dok njeni neodgovorni majka i brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi ih izdržavala. Kada sve te stvari postanu nepodnošljive, ona počne iskušavati svoje lične granice susretima s nepoznatim muškarcima. Međutim, odlučiti što bi zapravo trebala učiniti sa svojom slobodom, veliko je iskušenje.

Film će biti dostupan besplatno od 25. novembra do 10. decembra na ondemand.kinomeetingpoint.ba platformi za ljubitelje sedme umjetnosti iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Srbije.

"Postizanje rodne ravnopravnosti je prioritet za izgradnju stabilnog i inkluzivnog društva u kojem svi imaju jednake prilike, a prikazivanje ovog filma je upravo prilika da svoje napore pretvorimo u praksu te vas ovim putem pozivamo da se pridružite našim naporima i kampanji #16 dana aktivizma i pogledate film. Prikazivanje filma dio je regionalne kampanje koju provodi Institut u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, uz podršku Ambasade Švedske u BiH i Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Velikog vojvodstva Luksemburg", navodi se u saopštenju.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.