Društvo

Stav

Umjesto čestitke!

Neka 2023. bude godina pobjede evropske Crne Gore!

Umjesto čestitke! Foto: Schreenhot
Danilo Kalezić
Danilo KalezićAutor
Portal AnalitikaIzvor

Godina pred nama biće godina razrješenja političke, ali jednako tako i društvene krize u kojoj je država zaglavljena bar od pobjede kontrarevolucije avgusta 2020. Crnogorski građani po prvi put će dobiti mogućnost da na demokratski način sačuvaj državni okvir. 

Na taj način bi prekinuli niz patetičnog samoponištenja i stvorili preduslove za završetak državnog projekta i građanima vidljivije evropske integracije. 

Prozapadna opcija ima zadatak da promoviše nova kadrovska rješenja

Trenutni stepen razaranja ustavnog poretka kao uvod u konačni obračun sa državom Crnom Gorom u dijelu javnosti ne ostavlja prostor za optimizam. Međutim, ogoljenost sile kojom se atakuje na demokratski poredak upalio je alarm za uzbunu kod međunarodnih partnera. Istih onih koji su površnim stavom i manjkom interesovanja za suštinu crnogorskih 'hajki' služili kao pokrovitelji nove baze FSB na Balkanu. 

Sad su oni na popravnom! Ključni kratkoročni izazov je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora, uz nezaobilaznu podršku prozapadnim strankama da obezbijede kakav takav ambijent za fer izbore. Šavnički scenario prijeti da postane državni. U tom slučaju sami rezultati postaće stvar slobodne interpetacije čuvara Vučićevih a ne biračkih kutija. 

Međutim, ključna odgovornost je opet na građanima. Izgovor koji su imali 1989, pa ga ponovili 2020, u 2023. godini neće imati. 

Godina koja je pred nama je sudbonosna

Prozapadna opcija ima zadatak da pronađe i promoviše nova kadrovska rješenja. Istovremeno, formacijski da napravi procjenu o samom nastupu koji ne smije da bude opterećen narcizmima malih razlika. Naprotiv! 

Zajednička lista ne djeluje kao optimalno rješenje. DPS treba da ostane stožer okupljanja ali da kandiduje samostalnu listu otvorenu i za nepartijske kadrove. Dok ostale partije prozapadnog bloka treba da kroz još jednu ili dvije liste mobiliše ogromni potencijal neformalnih grupa građana, nudeći rjesenja iz oblasti koje nisu opterećene trenutnom nacionalnlm dramatikom. 

Finalno, uz sve greške koje ove partije i njihovi lideri cijene pred ove izbore treba oštricu kritike usmjeriti ka inspiratorima rušenja a ne rješenja Crne Gore.

Godina koja je pred nama je sudbonosna. Rat u Ukrajini i nestabilnost koju generiše Beograd prijete da ugroze labavi mir na Balkanu. Pobjeda onog što je porzapadna opcija u Crnoj Gori može imati domino efekat na ostale države u sličnoj situaciji. 

Neka 2023. bude godina pobjede evropske Crne Gore!

Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
z zelenas_neregistrovani
30.12.2022. 13:42

Umjesto da predlozi da DPS posalje svoje lopove u Spuz i da tako pokusa pravdom da smijeni sadasnju vlast , ovo je samo demagogija , jer da je DPS valjao i posteno radio ne bi ovi izdajnici dosli na vlast, Ljudi osvijestimo se konacno jer bez reformi i ciscenja politickih mrtvaca... CG nikada nece biti normalna....

9
6
a ajde_neregistrovani
02.01.2023. 23:51

@zelenas_neregistrovani, koje lopove? Đe su ti presuđeni lopovi? O čemu pričaš? Dijeliš floskule, a nećeš da pogledaš istini u oči i da vidiš ko ti urniše državu. Vidiš i sam da je u DPSu skoro sve mlado rukovodstvo. Živković, Vukovićka, Papović, Drizdarević, Sanja Damjanović, Eraković, i da ne nabrajam...Ima par starijih, ali nijesu oni ništa napravili protiv države, naprotiv. Dosta više te priče o "kadrovima".

3
1
Z Zivko_neregistrovani
30.12.2022. 07:41

Na ovo nam se svodi svo politicko djelovanje. "Ne damo se! Ima nas! Niko nama nece....!" Mrka kapa.

11
14
N Nency_neregistrovani
29.12.2022. 23:26

Aferim!

40
19
P Popadija_neregistrovani
29.12.2022. 23:22

Naredno 2023.ljeto gospodnje bit će i definitivni trijumf Njegoševe Crne Gore jer Mila skidamo sa vlasti i šiljemo u političku penziju čime DPS konačno odlazi u muzej!Sa vjerom u gospoda Boga 🙏✝️ jedinoga,Amin.

29
76
M Milos_neregistrovani
29.12.2022. 23:52

@Popadija_neregistrovani ... opa popa popadija, snila baba sto joj milo bilo

45
14
A Anthropos_neregistrovani
30.12.2022. 01:21

@Popadija_neregistrovani - Kakve veze imate vi koji ste izdali Crnu Goru i Njegoša - sa "Njegoševom Crnom Gorom"? Bog nikada nije bio - i neće biti - na strani izdajnika. Da vas podsjetim kako je završio izdajnik Isusov - Juda Iskariotski? Ovo je vaš posljednji "Judin poljubac" CG?

44
7
b bella_neregistrovani
30.12.2022. 04:20

@Popadija_neregistrovani Popadija, ti ne verujes u boga, Verujes u srpski svet, Zato ti je Milo nocna mora, Kad on ode, ides i ti, jer je on jedini razlog tvog postojanja,

40
9