Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i cenzure

Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu čestitali Dan medija

Novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i cenzure

Udruženje lokalnih štampanih medija Crne Gore (ULŠM) i Samoregulatorni Savjet za lokalnu štampu (SSLŠ) , povodom 3. maja Svjetskog dana slobode medija uputili su čestitku kolegama medijskim poslenicima sa željom da novinarska profesija uvijek bude slobodna, a odštampana, objavljena i izgovorena riječ pravovremena, tačna i istinita.

Novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i cenzure Foto: Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

„Istovremeno podsjećamo da je obaveza države Crne Gore i institucija vezanih za rad medija da njeguju otvoren i transparentan odnos prema svim medijima, pa i prema lokalnim štampanim, koji su u značajnom mjeri zapostavljeni u odnosu na druge. To bi trebalo dabude i u interesu javnosti, odnosno svih građana Crne Gore, jer su ti mediji izuzetno značajni za lokalne sredine u kojim egzistiraju, ali istovremeno se podrazumijeva i njihova odgovornost u medijskom izvještavanju, profesionalnim standardima i poštovanju novinarskog kodeksa“, saopštili su. 

Naglasili su da su svjesni da posredstvom medijske samoregulacije, kao medijski profesionalci treba da učine zajednički napor na uspostavljanju dobrovoljnih uređivačkih smjernica i poštovanju istih kroz proces učenja koji je dostupan javnosti, i naveli da svi mediji, ne samo lokalni, trebaju da prihvate svoj dio odgovornosti za kvalitet javne riječi uz potpuno očuvanjenovinarske i uredničke autonomije u njenom oblikovanju.

„Dakle, pravo na slobodu mišljenja i izražavanja, kao temeljno ljudsko pravo i osnov demokratije treba da kontinuirano unaprijeđujemo i poštujemo, ali smo isto tako u obavezi da poštujemo temeljne principe naše profesije i etičkih standarda samoregulacije u javnom interesu. U tom duhu, na Svjetski dan slobode medija, 3. maj, ukazujemo još jednom na važnost novinarske profesije i objektivnog i profesionalnog izvještavanja, kao snažnog doprinosa izgradnji i očuvanju demokratije, kao bazičnog principa integracija i evropskog sistema vrijednosti, uz podsjećanje da novinari posao mogu obavljati profesionalno samo ako rade u sigurnom okruženju, bez pritisaka, napada i bilo kog vida cenzure, u uslovima pune ekonomske nezavisnosti i finansijske stabilnosti”, zaključili su. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
D Diktaturakaonikad_neregistrovani
03.05.2023. 11:58

Nikad vece cenzure, nikad manjih plata, nikad manje postovanja medija i mediskih radnika. A svima puna usta slobode medija. Ne pr.njavite.

0
0