Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Uljarević: Svjesna namjera nekih aktera da se uruši poredak u Crnoj Gori po instrukcijama iz Beograda

"Crna Gora je trenutno nerezistetna na maligne uticaje iz regiona i šire"

Uljarević: Svjesna namjera nekih aktera da se uruši poredak u Crnoj Gori po instrukcijama iz Beograda

Usvajanje Zakona o predsjedniku je svjesna namjera pojedinih aktera da sistemski urušavaju poredak u Crnoj Gori, pri čemu pokušavaju da nas sve ubijede da je to u redu samo zato što imaju trenutno većinu, ocijenila je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević u intervjuu za Danas.

Uljarević: Svjesna namjera nekih aktera da se uruši poredak u Crnoj Gori po instrukcijama iz Beograda Foto: PA
DanasIzvor

''Dijelom se radi o strahu od izbora, ali dijelom i svjesnoj namjeri pojedinih aktera da sistemski urušavaju poredak u Crnoj Gori, pri čemu oni pokušavaju da nas sve ubijede da je to u redu samo zato što imaju trenutno većinu, iako su do juče slične prakse žestoko, i s pravom, kritikovali kad je bio u pitanju DPS. Dodatno, po mom sudu, stiče se utisak da pojedini i rade prilježno po instrukcijama izvan Crne Gore, a tu mislim, prije svega, na zvanični Beograd, kako bi se država destabilizovala, institucije do kraja unizile i samim tim se pokazalo da nam je potreban neki veliki brat da pomogne da sve ponovo presloži'' kazala je Uljarević.

Crna Gora je, smatra ona, trenutno nerezistetna na maligne uticaje iz regiona i šire, a ilustracije toga su brojne.

''Jedna je, naravno, i u tome što je Demokratski front u osmišljenoj ofanzivi koja za cilj ima preuzimanje poluga vlasti i na nacionalnom nivou. Druga je činjenica da ni dvije partije koje sada dominantno čine Vladu – URA i SNP – a koje su u Podgorici na izborima bile oko cenzusa, odnosno URA ga je malo prešla a SNP je ostao ispod – pokazuju neprimjerenu privrženost i servilnost prema zvaničnom Beogradu. Ne treba zaboraviti da je Dritan Abazović smijenio šefa ANB-a ekspresno kad je ovaj u saradnji sa zapadnim partnerskim službama donio rješenja o 30 lica iz Rusije i Srbije koja se proglašavaju nepoželjnima u Crnoj Gori iz razloga nacionalne bezbjednosti. Takođe je, iako je u tehničkom mandatu, inicirao smjenu dva prozapadna ministra – vanjskih poslova i odbrane – koji su bili ključni sagornici zapada u toj Vladi'' istakla je Uljarević.

Ona smatra da je postojeće stanje na mnogo ravni neodrživo i jasno je da bi vanredni parlamentarni izbori bili najdemokratski način nekog dugoročnijeg pokušaja stabilizacije prilika.

''Međutim, oni koji trenutno čine većinu u Skupštini umjesto za demokratske principe čvrsto se drže uskih partijskih interesa i kalkulacija o tome kad bi njima ti izbori mogli nešto donijeti, a kad odnijeti. Zato je neizvjesno kad će oni zaista biti raspisani. Situaciju dodatno komplikuje činjenica da Crna Gora nema, od polovine septembra ove godine, funkcionalan Ustavni sud, koji je posljednja instanca žalbe. Eventualnim ulaskom u avanturu izbora bez Ustavnog suda unaprijed bi se doveo u pitanje legitimitet i legalitet tih izbora, a samim tim bi ušli u eskalaciju postojeće krize. DPS je postavio ultimatum: “ukoliko se do kraja nedjelje ne otpočne proces izbora sudija Ustavnog suda, i ne bude se odustalo od namjere da se vrši ustavni puč kroz instaliranje u pravni sistem Zakona o predsjedniku, biće potpuno jasno da je svako institucionalno djelovanje obesmišljeno, i da u toj situaciji jedino preostaje da borbu za institucije izmjestimo izvan institucionalnih okvira, jer one očigledno više ne postoje”, kazala je za Danas Uljarević.

Upitana može li se očekivati inteziviranje protesta, Uljarević odgovara da smo već došli do opasne linije "jer je Crna Gora danas nestabilna i nefunkcionalna država".

''Logično bi bilo da se sada inicira dijalog lidera parlamentarnih stranaka o izlasku iz ove teške i trajuće političke krize, jer ukoliko se procesi intenzivira otvaraju se i bezbjednosni rizici. Kao i uvijek, primarnu odgovornost nosi vladajuća većina. Nekad je to bio DPS sa partnerima, sad je to parlamentarna većina DF-Demokrate-URA-SNP. Nije prvi put da mi imamo krizu u Crnoj Gori i da je situacija kranje ozbiljna. Međutim, ono što je, po mom sudu sad čini dodatno bremenitom i što brine jeste što se nekim procesima u Crnoj Gori ne upravlja više iz Crne Gore i što značajan dio lidera nove parlamentarne većine ne razmišlja ni autonomno niti u interesu države Crne Gore, a to sve nije dobra podloga za razgovor o budućnosti države''smatra Uljarević

Upitana koliki je udio krivice Zapada i EU u svemu što se događa u Crnoj Gori, Uljarević odgovara:

''Vjerujem da su zapadni partneri bili jasni u svom izrazu, iako je taj izraz varirao u direktnosti, a njihove su poruke konsekventne i ne idu u prilog onom što je trenutna parlamentarna većina uradila u Skupštini izglasavajući kontroverzni Zakon o predsjedniku. Te poruke idu u pravcu crtanja izbora kao najboljeg rješenja, pa je shodno naglašena i potreba da se što prije završe imenovanja u pravosuđu, prije svega sudija Ustavnog suda, kako bi se ta važna institucija odblokirala, ali Vrhovnog državnog tužioca, koji je sada u v.d. stanju, itd. Čini se da niko nije mogao zamisliti u što će se preobličiti Dritan Abazović, premijer u tehničkom mandatu, i njegova URA jer se na njega i tu Vladu gledalo sa izvjesnim očekivanjem, kao na most od jednog sunovrata koji smo doživjeli sa Vladom Zdravka Krivokapića do dalje revitalizacije i normalizacije prilika. Na žalost, premijer je pokazao da mu je primaran cilj da sprovodi sve političke ciljeve srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića u Crnoj Gori, kroz čuvanje kadrova DF u sistemu i njihovo dalje jačanje, zatim otvaranje vrata SPC da se pozicionira iznad Ustava i građanskog koncepta države Crne Gore, ali i drugih vidova blokade evropskog puta Crne Gore. I zato je on zagazio i u onu vodu koje se klonio Zdravko Krivokapić, a očito je spreman na sve da bi zadržao poluge vlasti i da bi do kraja bio na liniji političkih ciljeva koji podrivaju ionako spore procese demokratizacije i evropeizacije Crne Gore'' kazala je Uljarević.

Nezakonita odluka o vjerskoj gimnaziji

Vlada će, kako je rečeno na posljednjoj sjednici, finansirati srednju vjersku Gimnaziju „Sveti Sava“ u Podgorici sa 900 hiljada eura a koja broji, ako se ne varam, 15 đaka. Kako to tumačite ako se ima u vidu da recimo, sa druge strane, svakodnevno stižu informacije o nedostatku ne samo ljekova nego i osnovnih medicinskih sredstava u bolnicama?

Uljarević smatra da je odluka Vlade o finansiranju vjerske Gimnazije "Sveti Sava" nezakonita i morala bi povući krivičnu odgovornost.

''Kako u dijelu licenciranja te škole, a što je urađeno uz kršenje propisanih procedura, tako i u dijelu opredjeljivanja novca iz budžeta i to u situaciji kad su ogromne i urgentne potrebe unutar formalnog obrazovnog sistema koji je država obavezna da finansira. Na drugoj ravni, jasno je da se radi o još jednom indikatoru da je ova Vlada okrenuta više interesima SPC nego javnom interesu, da se nemilice troše novci poreskih obveznika za lične i partijske svrhe, kao i na beneficije onih koji su sticajem čudnih okolnosti došli na poziciju da budu funkcioneri dok se građani dnevno suočavaju sa problemima u primarnim sferama, poput obrazovanja, zdravstva, ali i onog što je bazično preživljavanje, posebno marginalizovanih grupa. Zato je presudno važno da se ovaj slučaj adresira i od nadležnih istražnih institucija i adekvatno procesuira'' ističe UIjarević.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
i igor_neregistrovani
05.11.2022. 19:32

dto ocekivati drugo od peja i kompanije. kompleksi su bolest neizleciva.

23
2
g gradjanska_drzava_neregistrovani
05.11.2022. 18:58

Osim svega ovoga ono sto prolazi ispod radara jeste Evropa sad. Oni ne da su pioni BG, dje je ocito i napravljena strategija njihovog djelovanja, nego su i beskurpulozni. Prosto, strategija njihovog djelovanja je koristiti kombinaciju nezadovoljstva ekonomskim/materijalnim stanjem, ekonomskog neznanja i lakovjernosti gradjana kroz populisticku retoriku pokusati doci do poluga vlasti. Onda nekim populistickim potezima (kao sto je program Evropa sad) CG napraviti na duge staze nestabilnom i nefuncionalom, a time i lakim plijenom za BG. Generalno, CG je pod napadom iz vise pravaca i onih koji sada stvaraju probleme i onih koji ce kasnije napraviti probleme. Trebali bi i ovoga biti svjestni, jer tako je ispod radara proslo djelovanje crkve Srbije, pa vidimo sada posledice. Za gospodju Uljarevic mogu samo da kazem da je ovo naknadna pamet.

14
1
H Hunter6
05.11.2022. 18:13

Dobro jutro KOLUMBO! A sto mi pricamo od samog pocetka ove velikosrpske ujdurme? Konacno i vi vidite gdje su nas dovele teske naivcine!

47
2
P Poenam_Dei_neregistrovani
05.11.2022. 18:23

@Hunter6 Bravo 👏👏👏👏

32
1