Politika

"Obećanja Evrope sad daleko od realnog, ne znamo da li URA ima cenzus"

Uljarević: Predstojeći izbori prvo poluvrijeme jedne mnogo duže utakmice koja će trajati

Jedan dio izlaganja premijera Dritana Abazovića, tokom predstavljanja godišnjih rezultata Vlade Crne Gore, odnosio se na stvaranje centralističkog bloka, što izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević ocjenjuje kao široku zloupotrebu javnih resursa. 

Uljarević: Predstojeći izbori prvo poluvrijeme jedne mnogo duže utakmice koja će trajati Foto: CGO
Televizija EIzvor

"Mi smo danas imali uvod u tu kampanju i to uključuje široku zlopotrebu javnih resursa, znači ono što se nekad diplomatskim govorom nazivalo institucionalna prednost i što se zamjeralo Demokratskoj partiji socijalista kroz izvještaje međunarodnih organizacija, sada imamo u jednom, ja bih rekla, još iskarikiranom smislu. Sve ovo danas je bio uvod u to, znači svi ti uspjesi Vlade pod navodnicima, treba da budu ulog u nešto što je njena kampanja, pri čemu kada govorimo o takozvanom centrističkom bloku, to je naravno jeden novi izraz, jer je to nekad bilo nešto što je bilo kao građanski blok, pa proevropski itd.", rekla je ona u intervjuu za Televiziju E. 

Abazović: Rezultati su nam spektakularni, radimo kao violina otkad su otišla dva ministra
38
Abazović: Rezultati su nam spektakularni, radimo kao…
05.05.2023 13:45

Kako se gubio i taj građanski epitet, dodaje ona, kako se sve manje mogla dokazati evropska posvećenost, došli smo do toga da je to nešto između. Trebalo bi, kako kađe, valjda da ima i nekakav sadržaj, osim toga što je u centralnom dijelu, koja je to ideologija, koji je to program, šta taj blok može da ponudi, a posebno koje su to vrijednosti. 

"Nema tih ekonomskih programa koji ne nose iza sebe ideologiju i sva ova priča koju smo i danas čuli je u značajnoj mjeri imala za cilj da maskira brojne ideološke, vrijednostne i programske nedostatnosti koje stoje iza ove Vlade", navela je ona.

Metafora da je Vlada u šestoj brzini, prema njenom mišljenju, ukazuje na to kako je sam premijer, ali i brojni člonovi Vlade doživljavali jednu odgovornu poziciju rukovođenja državnim sistemom koji je vrlo složen.

"Znači to nije nikakva trka, to nije neki karting, to nije igrica. To je nešto što zahtijeva ozbiljan pristup, odgovornost i posvećenost, a to je izostalo u prethodnom periodu. A znate i ako ne treba biti saobraćajni ekspert, pa procijeniti da ne možemo čitavo vrijeme da vozimo istom brzinom, da ona mora biti prilagođena određenim okolnostima i trenutku, a isto tako ukoliko je neprilagođeno, ukoliko je to prebrzo, da nam se i motor muči, da trošimo više goriva i da nije baš prijatno u vozilu", kaže Uljarević.

Ona dodaje da su tu vrstu muke i neprijatnosti mnogi građani osjetili u proteklom periodu i dodaje da ukoliko idete niz brdo, treba voditi računa da bude manja brzina kako se ne bi izgubila mogućnost da zakočimo pravovremeno.

"U tom segmentu su se takođe neke stvari prebrzo dešavale, pa mi se čini da nismo izbjegli opasne zamke i da smo bez tih kočnica zapravo ušli u neke vrlo opasne procese, da smo zaustavili prije svega pregovore", objašnjava ona.

Podsjetila je na ekspoze koji je predstavljen u Skupštini prije otprilike godinu dana, kada je aktuelna Vlada dobila povjerenje da neke stvari radi. Vidljivo je, kako kaže, da gotovo ništa iz toga ekspoze nije urađeno.

"Čak je danas na ovoj konferenciji su svjesno neke stvari izbjegnute, znači nije bilo ni osvrta na njih, a neke su prenaglašene, iako svi nisu nalazili nikad u ovome. Ja mislim da to građani i građanke osjećaju. Naše, recimo, posljednje istraživanje CG PULS koje radimo s agencijom Damar ukazuje da na skali od 16 institucija koje smo stavili na mjerenje, imamo generalno veliki pad povjerenja u ono što je taj institucionalni sistem, ali je Vlada 13 od tih 6, znači praktično je na začelju svih sa 2,22 odsto poena prosječno, od 1 do 4 to dođe nekakva mršava dvojka, čak bi vjerovatno i to bilo lošije ukoliko bi se kroz druge parametre cijenilo, ovo je bilo isključivo povjerenje u institucije", objasnila je ona.

Podsjeća i da ništa od onog što je bilo obećano u oblasti vladavine prava faktički nije ispunjeno, i dodaje da dio tih obećanja čak nije bio ni u nadležnosti Vlade već Skupštine, te da ni ono što jeste bilo nadležnost izvršne vlasti nije urađeno. 

"I generalno se stiče utisak da ova Vlada minimizira značaj vladavine prava i ja sam to više puta naglašavala da Vlada sve što se kosi sa tim njenim doživljajem prava automatski pokušava izvrgnuti ili se relativizuje, znate, po onoj nekadašnjoj da se zakona ne treba držati kao pijan plota. Znači zakon važi samo dotle dok je on u interesu vlasti. Onog trenutka kad nije u interesu vlasti imamo vrlo kreativne tumačenja, imamo otvorena kršenja uz ono što su i priznanja kršenja tih zakona. To će sve, naravno, građani i građanke sjutra plaćati i u tom segmentu naravno Vlada nije mogla ni da se ničim pohvali. To je usko vezano i za naš proces evropskih integracija gdje mi praktično ne da stagniramo, nego mi ozbiljno regresiramo u tome", kaže Uljarević.

Dodaje kako se tokom predstavljanja rezultata Vlade nije moglo čuti što je Vlada uradila u toj oblasti i nabraja neke tehničke i, kako kaže, zanimljive podatake.

"Crna Gora u 11. godini pregovora s Evropskom unijom, a ušli smo bilježićem u junu mjesecu, tačno 11 godina, nema glavnog pregovorača. Naša pregovoračka struktura je nefunkcionalna. Zaboravili smo kad smo posljednji put zatvorili neko poglavlje, a imamo ozbiljnih nedostatnosti u onome što su upravo poglada 23 i 24, koja su suštinski opredeljujuće za naš dalji napredak. Ono što Vlada pokušava često da uradi, vidjeli smo to i u dijelu jednog komentara je, da uspjehe određenih drugih organa prisvaja sebi", navodi ona.

Kada se govori o evropskim integracijama, kaže, da bi se ponovo se vratila na ono što je puls građana, te da njihov posljednji izvještaj CG Puls i tu ukazuje da su građani toga svjesni da je Crna Gora sve dalje od evropskih integracija. 

"Vi imate u Crnoj Gori trenutno petinu građana koji vjeruju da mi nikada nećemo ući u Evropsku uniju. Znači, ne govorimo onome što je podrška, oni bi voljeli, ali vide da to prosto ne ide. Imate negdje više od petine, skoro četvrtinu, oni koji misle da će to možda biti do 2030. godine, a skoro trećina ne može više di da procijeni to. Znači, ta vrsta konfuzije oko onoga što je u stvari brzina i dinamika tog puta je jedno plodno tlo za razvoj euroskepticizma koje je i mi smo ušli u tu zonu, mi već sad treba da radimo na prevenciji toga jer onaj procedat od skoro 70% građana koji podržavaju procedat evropskih integracija nije zadat. On može da se promijeni, usim svega ovoga što vlada radi, koliko nas ona udaljava od Evropske unije", rekla je ona.

Smatra da su, predstojeći parlamentarni izbori, iako se već u mnogo čemu postavljaju kao presudni, prvo poluvrijeme jedne mnogo duže utakmice koja će trajati.

"Mi ne znamo da li Ura više može da ima i samostalno cenzus. To je jedna neobičnost. Partija koja ima tolike poluge moći nije imala ni svog predsjedničkog kandidata, ne može samostalno da izađe. U mnogim gradovima je nepotrebna za formiranje vlasti između augustavske većine što ukazuje na to da građani i građanke prepoznaju udaljavanje te partije i njih inicijalnih programskih principa. Znači naravno da jedan broj neće glasati za tu partiju, posebno oni koji su interesno povezani. Treba imati u vidu da je to što Evropa sad obećava je daleko od realnog. To zvuči divno. Mislim, svi bismo voljeli da živimo i u toj državi o kojoj nam premijer priča, ali znamou kojoj državi živimo i znamo koliko smo različitih obećanja dobili a nismo baš mala djeca da povjerujemo o bajke", zaključuje Uljarević.

Portal Analitika

Komentari (3)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
B Bokeljka_neregistrovani
06.05.2023. 04:09

Bravo !

9
2
k krtolomej_neregistrovani
05.05.2023. 23:29

Ako im je ovo bila reklama neka koriste resurse drzave, dok jos mogu. Uspjeh se valjda mjeri da se sa 5% podje na vise, a ne na nizi postotak. Da su spremni na izbore nebi se toliko opirali niti pravili smjesnu koaliciju ma kako se zvala. Zanimljiva je filozofija Demokrata, koji su lako presli preko obaranja Becica kao predsjednika Skupstine, sada su podmetnuli ledja da ih URA ponovo uzjasi. Tesko da su u usponu, pad je tako ocigledan i u zboroju imat ce vjerojatno manje poslanika nego sto ih Demokrate imaju u ovom sazivu. "Uspjesi" su posebna prica, golem trosak i zaduzenje, rezultati mali tesko mjerljivi, a vjerovatno za dobar dio glasackog tijela negativni, retrogradni, porazavajuci. Izgleda da je ovo vrijeme kad rezultat ne moze bit tako los da se ne predstavi kao "velika pobjeda, iznad svih ocekivanja". Primjer je predsjednickog kandidata DF-a koji je "briljirao" i ostvario "istorijski rezultat", presmjesno, sarkasticno, otuzno.

9
1
N Naroz_neregistrovani
05.05.2023. 21:03

Respect za Daliborku! Ja sam je konstruktivno kritikovao 2020.-2021. zbog ćutanja, zato jer sam duboko vjerovao u njen potencijal da pravilno i pravedno ukaže društvu na puteve i stranputice kojim se kreće.

21
2