Politika

Ulcinjska URA: Ostrvo Ada i dio Velike plaže u opasnosti

Iz ulcinjskog odbora Građanskog pokreta URA saopštili su da su Ostrvo Ada i dio Velike plaže, kao najvrijedniji resursi opštine Ulcinj, ugroženi.

Ulcinjska URA: Ostrvo Ada i dio Velike plaže u opasnosti Foto: URA
Portal AnalitikaIzvor


,,Vlada Crne Gore, odnosno Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja, Uprava za vode i Morsko dobro aktivni su učesnici ubrzanog nestanka Ade Bojane i okolnih plaža na ušću svojim nestručnim radovima, bez ikakvih studija. Na ovaj način se dovode u opasnost ogromni razvojni resursi opštine Ulcinj, ali i imovina HTP Ulcinjska rivijera”, saopštili su iz ulcinjske URE.

Kako ističu iz ove partije, građani Ulcinja su navikli da Vlada Crane Gore i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom budu nijemi posmatrači raznoraznih devastacija prirodnih resursa.

,,Takav je slučaj bio sa Solanom, Valdanosom, Port Milenom i drugima, ali i sa ekonomskom diskriminacijom, kao, recimo, sa privatizacionim procesima ili kapitalnim investicijama. No, ovo sada je, ipak, nešto novo”, napominju iz ulcinjskog odbora URE.

Iz ulcinjske URE uputili su još niz pitanja institucijama.

,,Želimo javno da pitamo ove institucije da li su svjesni i da li rade to što rade na osnovu stručnih studija? Koliko su do sada koštali radovi koje se izvode, a koji vjerovatno imaju uticaja na nestanak plaža? Zašto se ogromne količine pijeska koje su nagomilane na tom prostoru ne upotrebljavaju za ublažanje ovog procesa? Znate li da se od gomila pijeska devastiraju okolne šume i flora, što je vidljivo golim okom? Da li planirate da rasprodate ovaj pijesak? Pitamo takođe javno: da li je do sada prodavan taj pijesak i, ukoliko jeste, koliko”.

Napominju da sva ova otvorena pitanja, ali i neodgovornost institucija prema problemu erozije i radova na Bojani, bude sumnju da posao koji vode navedene institucije ozbiljno miriše ne korupciju.

,,Uostalom, u ovom poslu je već potrošeno preko milion eura, a rezultati su kontraproduktivni i opasno ugrožavaju najvrijedniji resurs opštine Ulcinj. Ostrvo Ada i dio Velike plaže su unikatni prirodni fenomeni i imaju nemjerljiv ekološki, ekonomski i turistički značaj za Ulcinj i čitavu državu. Ali, ovi izuzetni resursi, su u velikoj opasnosti, kao nikada ranije”, zaključuju iz ulcinjske URE.

Portal Analitika