U kovid bolnici u Baru hospitalizuju se samo bolesnici sa najtežom kliničkom slikom

Ulcinj: Epidemiološka situacija alarmantna, kovid ušao u obrazovne institucije

Posljednjih dana kulminirala je izuzetno teška i složena epidemiološka situacija u Ulcinju, saopšteno je danas na pres konferenciji Opštine Ulcinj i Uprave policije OB Ulcinj, povodom pogoršane epidemiološke situacije u tom gradu.

Ilustracija Foto: Portal Analitika
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Ono što najviše zabrinjava je ulazak kovida u sve obrazovne institucije, počev od predškolskih pa do srednje škole.

Nažalost, kovidom su zaraženi i učenici i nastavnici. Isto tako, ova situacija je napravila težak udar i na naš zdravstveni sistem, kako na Dom zdravlja u Ulcinju, tako i na regionalnu kovid bolnicu u Baru, poručeno je na pres konferenciji.

Broj pregleda, urađenih testova, labaratorijskih analiza i ostalih medicinskih usluga je, kako navode, enormno skočio, on prelazi 250 usluga, koje se pružaju kovid pacijentima.

"U kovid bolnici u Baru, skoro da nema više upražnjenih mjesta, tom u prilog govori činjenica da se primaju i hospitalizuju bolesnici sa najtežom kliničkom slikom", navodi se u saopštenju.

Kako kažu, svi treba da budu svjesni činjenice da se u ovim institucijama daju nadljuski napori da se pacijenti obskrbe.

"Međutim, trebamo biti svjesni da sve ima svoje granice, a 40 inficiranih danima, govori da su te granice prevaziđene", navode iz uprave Ulcinja.

Ulcinj je danas opština sa najviše inficiranih po glavi stanovnika.

"Tome svjedočimo svi, jer svakog dana imamo veoma visoke brojke novoinficiranih osoba. Sve ovo je rezultiralo zatvaranjem opštine Ulcinj", ističu u saopštenju.

Od juče, sem prehrambenih, zdravstvenih ustanova, apoteka i benzinskih pumpi, praktično ništa drugo ne radi. Međutim, ove pojačane mjere, kako kažu, nijesu uvedene radi kažnjavanja, jer su svi svijesni činjenice da je ekonomija i finansijska sigurnost svima značajna.

"Isto tako, svijesni smo da će ovo zatvaranje biti veliki udar po našu ekonomiju. Međutim, iznad svega su zdravlje i životi građana. Ono što mi u ovom trenutku tražimo od Vas, naših sugrađana, je da u ovim teškim danima koji su pred nama budemo partneri", istakli su na presu.

Traže da sve ove mjere u potpunosti budu prihvaćene i u potpunosti poštovane.

"Dok su juče po Odluci Vlade Crne Gore, formirani koordinacioni timovi, za inspekcijske poslove, kojim će rukovoditi komandir SP Ulcinj, a čine ga, sem policijskih službenika inspektori Uprave za IP, komunalni policajci i lokalni turistički inspektori", kazali su na presu.

Novoformirani koordinacioni timovi u opštini će nadzirati svaki dio grada, danonoćno.

"Naša namjera nije da budemo represivni i ubjeđeni samo da kazne neće biti razlog da mjere budu poštovane.

Mjere moraju biti poštovane zbog vas, zbog nas, zbog naših najbližih, zbog predstojeće sezone i zbog, nadam se, što bržeg izlaska iz ove situacije", zaključuju iz Opštine.

Ispred Opštine Ulcinj i Uprave policije, novinarima su se obratili potpredsjednica opštine Hadikha Gjoni, potpredsjednik Astrit Hokha, rukovodilac Koordinacionog tijela u OB Aleksa Kočović i načelnik Komunalne policije Milazim Mustafa.


Portal Analitika