Svijet

Ukrajina i baltičke zemlje bojkotuju samit OEBS-a zbog poziva upućenog Lavrovu

Ukrajina je u utorak poručila da će "bojkotovati" samit Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS), koji treba da se održi u Skoplju 30. novembra i 1. decembra, nakon što je upućena pozivnica ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, koji je rekao da planira dolazak u glavni grad Sjeverne Makedonije.

Ukrajina i baltičke zemlje bojkotuju samit OEBS-a zbog poziva upućenog Lavrovu Foto: rtrs
Portal Radio Slobodna Evropa (RSE)Izvor

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba će bojkotovati sastanak ministara OEBS zbog odluke da se Lavrovu dopusti prisustvo, rekao je Oleg Nikolenko, portpatol ministarstva, za agenciju AFP.

Ista agencija prenosi da su baltičke nacije, Estonija, Letonija i Litvanija, takođe donijele odluku da preskoče ovaj sastanak.

U zajedničkoj izjavi, ministri spoljnih poslova ovih zemalja su rekli da dolazak Lavrova "riskira legitimizovanje agresora Rusije kao punopravnog člana" njihove "zajednice slobodnih nacija", te su dodali da su "odlučili da ne prisustvuju" samitu u Skoplju.

Dolazak Lavrova je bio upitan obzirom da je većina zemalja u Evropi zatvorila svoj vazdušni prostor za ruske avione nakon invazije koju je Moskva pokrenula protiv Ukrajine.

Ipak, Sjeverna Makedonija je odlučila da napravi izuzetak tedozvolila dolazakruske delegacije avionom, dok je i Bugarska jednokratnodala dozvoluza prelet ruskog aviona.

Lavrov je ranije poručio da će doći u Skoplje ukoliko Bugarska otvori svoj vazdušni prostor.

U Skoplju bi trebalo da se pojavi i američki državni sekretar Entoni Blinken, i to na neformalnoj večeri uoči početka samita, 29. novembra.

Pomoćnik državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, Džejms O’Brajen ranije je odbio da komentariše da li će biti bilo kakve interakcije između američke delegacije i Lavrova, ukoliko se pojavi na ministarskom sastanku.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergei Rjabkov je ranije izjavio da "sastanka neće biti".

Uoči početka Ministarskog savjeta OEBS-a, i najavljenih bojkota, očekivalo se da će u Sjevernu Makedoniju koja predsjedava ovom organizacijom, doputovati 76 delegacija zemalja članica i partnera OEBS-a.

Ministarski savjet OEBS-aa smatra se ključnim događajem koji će odlučiti kako će organizacija funkcionisati u budućnosti, obzirom na stalne prepreke i blokade koje postavlja Rusija otkako je započela svoju invaziju na Ukrajinu.

Portal Analitika