Regioni

Održan prvi sastanak MSF “Bar za Bar”

Uključiti građane u ko-kreiranje Lokalnog akcionog plana Partnerstvo za otvorenu upravu

Opština Bar je u saradnji sa Međunarodnim republikanskim institutom (IRI) organizovala prvi sastanak multisektorskog foruma (MSF) “Bar za Bar”.

Uključiti građane u ko-kreiranje Lokalnog akcionog plana Partnerstvo za otvorenu upravu Foto: Bar
Portal AnalitikaIzvor

Sastanak je otvorila potpredsjednica Opštine Bar, mr Tanja Spičanović, koja je ukazala na značaj međusektorske saradnje u inicijativama koje poboljšavanju javne politike i približavaju zajednicu ostvarenju javnog interesa.

Marija Janković, program menadžerka, predstavila je članovima Foruma okvir i sadržaj podrške koju IRI obezbjeđuje u cilju pridruživanja prvih crnogorskih opština inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu na lokalnom nivou (POU), naglašavajući značaj uloge Foruma, njegovog inkluzivnog pristupa i uključenosti u postupak ko-kreiranja POU Lokalnog akcionog plana 2023-2024.

Članovi Foruma su definisali metode za učešće građana u kreiranju ovog dokumenta, kako bi osnažili primjenu principa dobrog upravljanja na lokalnim nivou, ali i ukazali na potrebu proaktivnije uloge mjesnih zajednica u zagovaranju interesa građana.

Prema ocjeni članova Foruma, neophodno je adekvatno komunicirati benefite učešća građana i zainteresovane javnosti u kreiranju javnih politika, kako bi one bile više zasnovane na realnim potrebama zajednice, na kvalitetnim analizama i dokazima, te primjerene postojećim resursima za njihovu realizaciju. Posebno je naglašena važnost jačanja povjerenja i otvorene komunikacije između lokalne uprave i zajednice.

Sastanku su prisustvovali članovi Foruma: Selveta Mustafić, Lara Dabanović, Damir Mašović i Ljubiša Tadić (Opština Bar),Marija Božović, (NVO Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj),Ivana Planinić i Goran Janković (NVO Gradionica). Forum će funkcionisati kao radno tijelo otvorenog tipa u koji se tokom trajanja projekta mogu uključiti zainteresovane strane iz reda akademske zajednice, građanskih aktivista,organizacija civilnog društva i državnih institucija.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.