Politika

Đukanović: Dešavanja u SNP pomoći će im da se jasnije profilišu

IzvorKomentarišući dešavanja u SNP-u čiji je dio funkcionera nakon odluke Glavnog odbora o samostalnom nastupu na izborima odlučio da pristupi Demokratskom frontu, Đukanović je kazao da ga nije iznenadila situacija u toj partiji, navodeći da je to samo odloženi efekat koji se nazirao poslednjih godina.

„Dogodilo se nešto što se moralo dogoditi i što će pomoći SNP-u da sebe jasnije profiliše i da nastavi da igra značajnu ulogu na političkoj sceni“, rekao je Đukanović novinarima na kampu REACT u Mojkovcu javila je Mina.

Upitan da li će biti nosilac izborne liste koalicije DPS i Socijaldemokratske partije (SDP) i dokle se stiglo sa njenim formiranjem, Đukanović je kazao da se o tome još nije razgovaralo.

„Mjesni i opštinski odobri trenutno predlažu kandidate za listu, kako bi se definisao okvir za selekciju, pa ćemo vidjeti ko je najpodesniji da artikuliše naše političke interese koja nam najbolje garantuje dobar izborni rezultat“, pojasnio je on.

Upitan da li se nakon dogovora sa Liberalnom partijom (LP) može očekivati i koalicija sa nekom drugom strankom, Đukanović je rekao da je jedna od temeljnih odrednica DPS-a širenje fronta političkih struktura koje mogu da doprinesu ostvarivanju prioritetnih ciljeva državne politike.

„Ko god pokazuje interes da sa nama radi na tim pitanjima dobro je došao i koja god partija je spremna da učestvuje u tome, DPS bez puno razmišljanja pokazuje otvorenost i širi taj front, čak nezavisno od toga šta misli naš prvi koalicioni partner SDP“, precizirao je on.

Đukanović je ocijenio da je iskustvo iz saradnje sa Bošnjačkom strankom (BS), Demokratskom unijom Albanaca (DUA) i Hrvatskom građanskom inicijativom odlično, dodajući da je DPS  spreman da na istim osnovama nastavi saradnju sa tim partijama.

„Za nas nije bitno da li nam je njihova podrška potrebna za ostvarivanje većine u državnom parlamentu, jer smo to imali i bez BS i DUA u prethodnom mandatu, ali su postojale vrijednosti iznad toga jer se DPS prepoznavala kao multietnička partija koja razvija multietničko društvo“, kazao je on.

Đukanović je naveo da ga raduje spremnost LP-a da bude dio tog fronta „i ubijeđen sam da ćemo nastaviti dobru saradnju“.

Portal Analitika