Kultura

Čehovljevo djelo režirao je Mirko Radonjić

“Ujka Vanja” dvije večeri na Velikoj sceni CNP-a

Čitanje Čehovljevog “Ujka Vanje” u rediteljskom rukopisu Mirka Radonjića biće izvedeno večeras i sjutra na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta u 20 sati.

“Ujka Vanja” dvije večeri na Velikoj sceni CNP-a Foto: cnp
Portal AnalitikaIzvor

“Ono što je Mirko Radonjić uspio, sada već u duhu prepoznatljive poetike, jeste da od ove drame ne napravi atmosferu mrtvila i čamotinje, kako su to, suprotno Čehovljevim željama, radili mnogi reditelji. Ova inscenacija živo svjedoči o apsurdnosti ljudske egizistencije, ali i o društvenoj nejednakosti i uslovima u kojima ljudi žive u zajednici, uključujući i našu, polemišući živo sa tekstom i nadograđujući ga kroz istraživački umjetnički proces”, napisala je Iva Čukić Soškić u kritici ove predstave.

Uloge tumače: Aleksandru Gavraniću, Jelici Vukčević, Anji Misović, Tihani Ćulafić, Pavlu Preleviću, Ivanu Bezmareviću, Iliji Gajeviću i Jeleni Laban. 

Tekst je preveo Mirko Radonjić, adaptaciju i dramaturgiju potpisuje Ilija Đurović, scenografiju Andreja Rondović, kostimografiju Lina Leković, dizajn svjetla Mirko Radonjić. Za muziku u predstavi zadužen je bend “Pojačano prisustvo” koji čine Ilija Gajević, Jelena Laban i Pavle Prelević. 

Asistentkinja režije i dramaturgije je Marija Backović, asistentkinja scenografa Jelena Ivančević a izvršna producentkinja Nela Otašević.

Portal Analitika