Regioni
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • Regioni /
  • Udruženje za zaštitu Ade Bojane: Sporni oglas još nije poništen, politički akteri da se izjasne da li podržavaju otuđenje najvećeg bisera

Udruženje za zaštitu Ade Bojane: Sporni oglas još nije poništen, politički akteri da se izjasne da li podržavaju otuđenje najvećeg bisera

Uprkos očekivanju domaće javnosti da će sporni sedmodnevni oglas za dvadesetpetogodišnji zakup velikog dijela rizorta Ade Bojane biti poništen, on je neznatno produžen do 5. juna ove godine u kom roku je i dalje nemoguće omogućiti fer i ravnopravno nadmetanje svih učesnika, koje bi dovelo do najboljeg rješenja na najvišem svjetskom nivou, kakvo Ada Bojana jedino i zaslužuje, poručuju iz Udruženja za zaštitu Ade Bojane. 

Ilustracija Foto: Pobjeda
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

"Naime, u spornom oglasu traži se dostavljanje ,,detaljnog rješenja turističkog naselja” koje je nemoguće izraditi za tako kratak rok, zbog čega javnost opravdano sumnja da je naručilac posla unaprijed poznat i da se ovaj najveći biser naše obale želi po hitnom postupku otuđiti pred predstojeće izbore.

Stoga, pozivamo sve domaće medije i novinare da zatraže od svih političkih aktera u Crnoj Gori da se nedvosmisleno izjasne da li podržavaju predizbornu otimačinu najvećeg ekološkog i turističkog resursa Crne Gore ili će podići svoj glas i zaustaviti ovaj kriminal?", navode iz Udruženja za zaštitu Ade Bojane. 

Poručuju da je njihov ali i zahtjev javnosti da se sporni oglas ili poništi ili da se rok produži na tri mjeseca, kako bi mogla biti održana javna rasprava koja bi odredila dalji pravac razvoja ostrva. 

"Takođe, u produženom roku mogli bi biti animirani renomirani ponuđači iz čitavog svijeta, kako bi se dobilo najkvalitetnije moguće rješenje. Pozivamo Vladu Crne Gore da hitno reaguje, zaustavi ovaj sporan oglas i otvori javnu raspravu vezanu za budućnost ostrva koje treba razvijati u skladu sa najvišim svjetskim standardima održivog turizma 21. vijeka. Pravci razvoja globalnog turizma u posljednjih 10 godina jasno govore da je ispunjavanje najviših ekoloških uslova najbolji put za dostizanje najveće ekonomske dobiti za lokalnu zajednicu, jer u vremenu opšteg uništenja prirodne sredine, njeno očuvanje postaje glavni motiv za dolazak visokoplatežnih turista iz cijelog svijeta.

Takođe pozivamo medije i domaću javnost da nastavi sa reakcijama na odluke HTP ,,Ulcinjska rivijera” kako bi u ovom slučaju kreirali pozitivan presedan u čitavoj Crnoj Gori za sva buduća pitanja ovog tipa, da bi netransparentni oglasi daleko od očiju javnosti ostali stvar mračne prošlosti. Jedino tako sačuvaćemo ono malo što nam je ostalo od dragocjenih prirodnih resursa koji nijesu devastirani u prethodnim decenijama", navode iz Udruženja za zaštitu Ade Bojane. 

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.