Društvo

"Institucije i ovog puta zakazale"

Udruženje Roditelji o maturskim ispitima: "Vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema"

Iz udruženja Roditelji su kazali da je sve što se događa ovih dana u vezi sa maturskim ispitima dotaklo svakog roditelja u Crnoj Gori i dodatno poljuljalo vjeru u obrazovni sistem.

Udruženje Roditelji o maturskim ispitima: "Vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema" Foto: Unsplash
Portal AnalitikaIzvor

„Da, najglasniji su roditelji čija djeca nijesu položila maturski ispit jer su diskvalifikovana ali je važno ukazati i na hiljade onih čija su djeca regularno ocijenjena na ovoj provjeri znanja. Dotaklo je i one roditelje pred čijom djecom su slični ispiti. Zapitali su se da li griješe ako djecu uče da se oslanjaju na rezultate svog truda i rada i tome da budu dosljedni tim principima“, navodi se u saopštenju udruženja Roditelji.

Svako malo, kažu oni, govorimo kao društvo o mnogim problemima naše djece, zaboravljajući da je upravo naša odgovornost kao odraslih u tome presudna. 

„Upravo su ovakve situacije važne lekcije i poruke koje dugoročno utiču na njihove stavove o pravičnosti sistema u kojem funkcionišu, žive, uče, i sjutra rade i podižu porodicu. Bez obzira na to da li su djeca na maturskom ispitu dobila 0, 35 ili 98 bodova, važno je da dobiju poruku da, ako se dese ove, na svim nivoima pogubno loše situacije, iz njih bismo se morali truditi da izađemo s naučenom lekcijom o poštenom i ispravnom postupanju“, istakli su.

Prema njihovim riječima, sve ovo je i „vrhunac propasti našeg obrazovnog sistema na koji se ukazuje, uzalud, od ko zna kad i zato se i dešava šta se dešava“.

„Nemojmo da čekamo idealne uslove u ovom društvu da bismo insistirali na odgovornosti, a posebno ne smijemo čekati institucije, koje su nažalost i ovog puta zakazale. Dok se prepucavaju i prebacuju odgovornost, bez jasnog stava o tome šta se desilo, zaboravili su da su nam najavljivali da će “preduzeti sve mjere da ispit protekne u najboljem redu da se ne bi ponavljale neprilike od prethodnih godina”“, istakli su iz udruženja Roditelji.

Ukoliko je, kako su kazali, neko zaista zakinut i dokazalo se da je tako, naravno da je trebalo da se insistira na ispravljanju nepravde. 

„Međutim ako je utvrđeno i dokazano da su prekršena pravila i Pravilnik o načinu, postupku i vremenu polaganja maturskog odnosno stručnog ispita u gimnaziji/stručnoj školi, ne smijemo pribjeći relativizaciji i generalizovanju“, poručili su iz udruženje Roditelji.

Napominju da su u sjenci svih ovih dešavanja ostali, nažalost, oni koji nijesu diskvalifikovani i kojima se indirektno šalje poruka da su pravila u ovoj zemlji podložna brzim promjenama naročito pod pritiskom. 

„Ovo je prilika da se konačno stvari izvedu na čistac. Apsolutna odgovornost svih mora da se traži i da se na njoj insistira, a vrijeme je i da struka konačno nadglasa sve ostale i pokaže da autoritet, profesionalnost i integritet postoje u našem obrazovnom sistemu. Za ovo društvo je to presudno važno da počne da se konačno dešava“, zaključili su iz udruženja Roditelji.

Portal Analitika

Komentari (4)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
k knežević_neregistrovani
06.06.2023. 14:14

Đe je ona Knežević sa Žabljaka? Ona je istupala ispred roditelja. Ko je ovlasti i kako za to? A, prijetila je kao da je dritanid.

2
0
d dijete_neregistrovani
06.06.2023. 15:57

@knežević_neregistrovani Mora da joj je dijete prepisivalo a nju podržava neka politička partija. Ona se nada da je sjutra zbog ovoga drčenja postave za direktoricu škole. Vidjećemo.

2
0
M Miso_neregistrovani
06.06.2023. 12:17

Daj te im prelazne kumimo vas bogom ,vise ih slusat nemozemo,onda ce te i iduce godine morat pustat one sto ne mogu proci

1
0
N NoKoprc_neregistrovani
06.06.2023. 12:14

Dragi roditelji nemojte se toliko koprcati. Vasa djeca su uglavnom nepismena, zavrse i fakultet, dodju na posao i ne znaju citati, nemaju dikciju, ne znaju padeze, rod, broj. Sklop recenice je ne daj boze i td. Ovo govorim iz iskustva. Tako, roditelji, sugerisite djeci da uce! Profesori nijesu krivi, niti trunke.

5
1