Kultura

Od 10. do 14. decembra u Podgorici

"Ubrzaj": Danas počinje 14. filmski festival o ljudskim pravima

Četrnaesto izdanje Crnogorskog festivala filma o ljudskim pravima UBRZAJ 2023 počinje danas, 10.decembra, u KIC „Budo Tomović“ u Podgorici, u organizaciji Centra za građansko obrazovanje (CGO),čime CGO tradicionalno daje i svoj doprinos obilježavanju Međunarodnog dana ljudskih prava.

"Ubrzaj": Danas počinje 14. filmski festival o ljudskim pravima Foto: CGO
Portal AnalitikaIzvor

Festival UBRZAJ 2023 otvara crnogorska premijera dugometražnog dokumentarnog filma Mamula All Inclusive, autora Aleksandra Reljića, koji je uz glavnog producenta filma Dragana Gmizića, gost Festivala UBRZAJ.

Film je rađen gotovo sedam godina, a iz godine u godinu, od septembra 2017. do septembra 2022. godine, snimano je pretvaranje ostrva Lastavica i tvrđave Mamula, koje se nalaze na ulazu u Bokokotorski zaliv, iz nekadašnjeg koncentracionog logora u moderni hotelski kompleks.

Festival UBRZAJ 2023 se održava od 10. do 14. decembra 2023. u Podgorici, u KIC „Budo Tomović“, a kao i prethodnih godina imaće i paralelna izdanja u Kotoru- 12. i 13. decembra u kino “Boka” i Beranama- 13. i 14. decembra u Centru za kulturu.

Ovogodišnji Festival UBRZAJ finansijski su podržali Ministarstvo ekonomskog razvoja i Opština Kotor, a podršku su pružili i Opština Berane, KIC „Budo Tomović“, Kulturni centar „Nikola Đurković“ i Centar za kulturu Berane. Partneri Festivala UBRZAJ su BELDOCS, Sarajevo Film Festival i Human Rights Film Network. Posvećenost društvenoj odgovornosti, kroz sponzorstvo, pokazali su hotel Cue, Gostiona 1928, PG taxi i Compania De Vinos Montenegro.

Ulaz na sve projekcije je besplatan, a program i dodatne informacije su dostupni na sajtu ubrzaj.me.

Portal Analitika