Društvo
  • Portal Analitika/
  • Društvo /
  • UBNOR i antifašisti Nikšića: Dužni smo da odamo počast svima koji su upalili plamen nade u porobljenoj Evropi

"Ne smijemo zaboraviti 1516 nikšićkih palih boraca i 665 civilnih žrtava, kao ni ova 32 strijeljana 1942"

UBNOR i antifašisti Nikšića: Dužni smo da odamo počast svima koji su upalili plamen nade u porobljenoj Evropi

„I ovoga 9. maja podsjetićemo se na Dan pobjede nad fašizmom koji je 1945. godine, potpisivanjem kapitulacije nacističke Njemačke, označio kraj Drugog svjetskog rata čije su strahote potresle čitavo čovječanstvo“, saopštili su iz nikšićkog UBNOR-a i antifašista. 

UBNOR i antifašisti Nikšića: Dužni smo da odamo počast svima koji su upalili plamen nade u porobljenoj Evropi Foto: UBNOR NK
Portal AnalitikaIzvor

Podsjećaju da danas, kada obilježavamo i Dan Evrope, znaju da je ideja o ujedinjenoj Europi pokrenuta samo nekoliko godina nakon kraja Drugog svjetskog rata, Šumanovom deklaracijom iz 1950. godine, kojom je pozvao na uspostavljanje novog poretka bez sukoba među evropskim zemljama.

„Dužni smo da odamo počast svima onima koji su u tom teškom vremenu upalili plamen nade u porobljenoj Evropi, iznijeli teret antifašističke borbe i njene konačne pobjede i svojim svetim žrtvama postavili čvrste osnove našeg slobodnog demokratskog društva. Moramo znati i mlađima prenositi da je tog 9. maja prije 78 godina zaključen mir poslije šestogodišnjeg evropskog rata u kojem je učestvovala 61 država i oko 110 miliona vojnika, u kojem je poginulo između 55 i 60 miliona ljudi, a oko 35 miliona ranjeno. Državna komisija bivše Jugoslavije svojevremeno je objavila da je u ratu poginulo 1.706.000 osoba, među njima više od 300.000 boraca“, kazali su iz UBNOR-a. 

Naglašavaju da moramo uvijek u kolektivnoj memoriji nositi ogroman doprinos, po teritoriji i broju stanovnika, malene Crne Gore i njenih heroja, Trinaestojulskih ustanika koji Evropu cijelu zadiviše, onih gotovo 18.600 poginulih boraca i 10.000 žrtava fašističkog terora, svih hrabrih podvižnika NOR-a. 

„Nikada ne smijemo zaboraviti 1516 nikšićkih palih boraca i 665 civilnih žrtava, kao ni ova 32 junaka strijeljana 1942. godine, pred čijim spomenikom obilježavamo Dan pobjede nad fašizmom. Dužni smo ovom mjestu, njihovim sjenima, njihovoj veličanstvenoj pobjedi koju su izvojevali prkosom, hrabrošću, ljubavlju prema čovjeku i ideji antifašizma, slobode i Crne Gore“, ističu. 

Podsjećaju da je antifašizam bio i vezivna nit kroz decenije trajanja bivše velike zajedničke države Jugoslavije. A onda poslije tragičnih devedesetih i raspada zemlje, poslije tih tegobnih i mučnih godina, u obnovljenoj nezavisnoj Crnoj Gori 2006. godine antifašizam je bio zvanična politika naše države, za razliku od mnogih država regiona.

„I s pravom smo se ponosili takvom crnogorskom državnom politikom, takvim njegovanjem kulture sjećanja na junake i stradalnike oslobodilačke borbe, takvom antifašističkom odrednicom i poveznicom na našem modernom evropskom putu. Ponosni smo bili na antifašističku svijest građana i građanki Crne Gore, jer je to sinonim za kosmopolitski duh, kulturu, bogatstvo različitosti, ravnopravnost među ljudima... Antifašizam nije samo ideologija, nego predstavlja čitav skup univerzalnih vrijednosti, koje se, kao čestitost, etičnost, altruizam, sklonost ka dobru i otklon od zla, dobar ukus i lijepo vaspitanje ponese iz kuće. Kao takva univerzalna kategorija, antifašizam mora biti i snažan bunt protiv primitivizma i nasilja, protiv retrogradnih nacionalističkih politika, protiv svega onoga što smo možda nekada naivno pomislili da je poraženo... A to zlo, aktuelno vrlo prisutno, nažalost, u rastućem revizionizmu, neznanju i bahatosti, pokušava da kompromituje, unizi i uništi sve progresivno i uspješno što je stvarano i urađeno u Crnoj Gori sa jasnom vizijom evropske budućnosti“, kazali su u saopštenju.

Podsjećaju da su obilježavanje velikih datuma crnogorske i evropske istorije, poštovanje antifašističkog spomeničkog nasljeđa važni su u borbi protiv pokušaja istorijskog relativizma i revizionizma. 

„Zato se danas, kod ovog dostojanstvenog spomenika pod Trebjesom, sa najdubljim poštovanjem sjetimo svih predaka koji su dali život za slobodnu Crnu Goru! I sjetimo se i naših najbližih kojih više nema i ispunimo srca zahvalnošću što su nas zadojili i vaspitali vječnom ljubavlju prema antifašističkoj, sekularnoj, građanskoj, evropskoj Crnoj Gori! Neka nam je srećan Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope“, zaključili su. 

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
p partiyanskiput_neregistrovani
09.05.2023. 11:10

TKO JE CASNI NARODE NIKSICA,SLAVA I VJECNA HVALA NASIM PRECIMA I HROJIMA IZ NIKSICA1

3
0