Svijet

Ubijen liberalni guverner pakistanske pokrajine Pandžab

Izvor

Tasira, koji će biti sahranjen u Lahoru, usmrtio je juče u Islamabadu njegov tjelohranitelj, paljbom iz službenog mitraljeza. Pakistanski ministar unutrašnjih poslova, Rehman Malik, izjavio je da je tjelohranitelj priznao da je ubio Tasira zbog njegovog kritičnog stava prema pakistanskom zakonu o bogohuljenju.

Ubijeni guverner Pandžaba je nedavno izazvao bijes islamista zahtjevom da jedna žena hrišćanske vjere, koja je osuđena na smrt zbog bogohuljenja, bude pomilovana.

Za Tasira se smatralo da je pripadnik umjerenog krila vladajuće Pakistanske narodne stranke i njegov dobar prijatelj, pakistanski ambasador u Londonu, rekao je da ubistvo pokazuje da vjerski ekstremisti ucjenjuju zemlju i da moraju da budu onesposobljeni.

Dopisnici javljaju da je ubistvo guvernera Tasira podsjetnik na duboke podjele na pakistanskoj političkoj sceni i koliko ona, u preovlađujućoj atmosferi krize i nestabilnosti, može da bude brutalna.

Salman Tasir je bio jedan od rijetkih političara u Pakistanu koji je otvoreno tražio da Zakon o bogohuljenju, koji predviđa smrtnu kaznu za vrijeđanje islama ili kurana, bude ukinut. Prije nekoliko dana Tasiru je saopšteno da su ga neki islamski sveštenici praktično osudili na smrt zbog njegovog protivljenja tom zakonu.

Portal Analitika