Fudbal

Da li je šovinizam postao novi trend u našem prvoligaškom fudbalu

U Tuzima su ogorčeni: Zbog vrijeđanja Albanaca sa tribina, ovog puta mogli bi ići do kraja

Crnogorski fudbal od obnove nezavisnosti patio je od mnogih boljki.

U Tuzima su ogorčeni: Zbog vrijeđanja Albanaca sa tribina, ovog puta mogli bi ići do kraja Foto: D. Malidžan
Portal AnalitikaIzvor

Od ‘čuvene’ situacije kada je Zeta u prvoj sezoni zaključavala stadion ne želeći da igra utakmicu protiv Budućnosti, preko napada na sudije i prijetnje u svlačionicama, navijačkih nereda, sve do javnih tajni o namještanju ishoda. Ipak, i u takvom ambijentu, u skorije vrijeme bilo je ‘noviteta’ – a to je kažnjavanje klubova zbog uvreda na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

Bolje je reći kluba – u pitanju je Budućnost, koja povremeno ispašta zbog ispada dijela njenih pristalica. Pritom, uvrede na nacionalnoj osnovi uslijedile su nakon naglog uspona Dečića – klub iz Tuzi posljednjih godina igra sve zapaženiju ulogu u našem fudbalu, a ove se bori za titulu.

Prvi put je uvreda bilo 2021, ali ove je sezone sve eskaliralo

Prvi put su pogrdna skandiranja na račun Albanaca sa tribine ‘varvara’ mogla da se čuju još tokom finala Kupa Crne Gore 2021. godine. Međutim, ove je sezone to eskaliralo – prvo je, uz negodovanje i zvižduke sa zapada, bilo pogrdnog skandiranja na utakmici drugog kola Meridianbet Prve CFL Budućnost – Dečić, a kulminacija se dogodila 9. aprila na DG areni.

Derbi bio prekinut skoro sat: 'Varvari' divljali, pa odbijali da napuste tribinu, ali su na kraju ipak to učinili
25
Derbi bio prekinut skoro sat: 'Varvari' divljali…
09.04.2024 19:00

 Dečić je tada bio formalni domaćin, meč je bio dugo prekinut, a tokom te pauze opet je sa dijela tribine namijenjene gostima bilo uvreda na račun Albanaca.

U Dečiću se nadali oduzimanju bodova, Budućnost lakša za 10.000

Fudbalski savez Crne Gore odmah je pokrenuo disciplinski postupak protiv oba kluba. U Budućnosti su se nadali kako će dobiti novčanu kaznu, a u Dečiću da će njihovim suparnicima biti oduzeto devet bodova, čime bi trka za naslov prvaka faktički bila riješena.

Podgoričani su na kraju prošli sa kaznom od 10.000 eura – pola zbog nacionalističkih ispada, a pola zbog ubacivanja pirotehnike u teren.

U Tuzima su ogorčeni, prijete da će tražiti i suspenziju FSCG

Od tada je krenulo nezadovoljstvo javnih djelatnika iz Tuzi – oglašavali su se ministri i političari, a najdalje je danas otišao predsjednik opštine Lindon Đeljaj. On je doslovno poručio da će razmotriti i soluciju da Dečić istupi iz Meridianbet Prve CFL, te da će se žaliti UEFA i FIFA.

Đeljaj sada optužuje FSCG za “podršku rasizmu i šovinizmu i mržnji na nacionalnoj osnovi prema Albancima”.

Najavio je i da će od krovnih fudbalskih konfederacija zatražiti i suspenziju u odnosu na FSCG.

Šta kažu dokumenta FSCG?

Šta, međutim, kažu akta na osnovu kojih FSCG donosi odluke po sprovođenju disciplinskih postupaka?

U članu 97 Pravilnika zaista i piše da se pri ponovljenom prekršaju - koji se odnosi na uvrede navijača “gestovima ili pisanim transparentima” na račun protivničkih igrača, kluba, saveza, fudbalskih funkcionera i gledalaca - izriče kazna oduzimanja devet bodova.

Izbjegli oduzimanje bodova: Zbog divljanja 'varvara' na DG areni Budućnost kažnjena 10.000 eura
0
Izbjegli oduzimanje bodova: Zbog divljanja 'varvara'…
18.04.2024 19:40

Pri trećem takvom prekršaju, klub se izbacuje u niži takmičarski rang.

Podsjetimo, Budućnost je ove sezone već kažnjena sa tri meča bez prisustva publike nakon što su u duelu drugog kola ‘varvari’ vrijeđali Albance na nacionalnoj osnovi. Slično skandiranje moglo se čuti i na nedavnom susretu istih rivala na DG areni.

Iz Kuće fudbala zasad bez reakcije

FSCG se do sada nije oglašavao povodom oštrih reakcija iz Tuzi, niti je detaljnije obrazložio odluku o vidu kazne za Budućnost.

No, kakav god bude epilog svega, činjenica je jedna – na našim stadionima sada se čuje nešto što dugo nije bilo dio crnogorskog fudbala, a naročito ne ukoliko govorimo o utakmicama Budućnosti.

Jer, bilo da je Budućnost igrala pod Goricom ili na strani, još od doba stare države, njeni su navijači znali pretjerati – bilo je žestokih okršaja sa policijom, suparničkim pristalicama, prekida utakmica iz najrazličitijih razloga, pa i famoznog ‘tunela’ u doba SFRJ. Ali šovinizam i raspirivanje nacionalne mržnje nikad ranije - pa ni onda kada se u krvavom ratu raspadala Jugoslavija – nije bilo nešto po čemu su bili prepoznavani Budućnost, njeni navijači i fudbalska Podgorica.

Portal Analitika