Svijet

U Siriji ubijena japanska novinarka

Izvor

Novinarka je ubijena u distriktu Sulejman al-Hababi u Alepu, dok je izvještavala o sukobima u tom gradu u kom se vode borbe između vojske i pobunjenika.

Sirijska Opservatorija za ljudska prava, čije je sjedište u Londonu, navodi da su u sukobima nestali libanska novinarka, američki medijski radnik i turski reporter.

"Japanska novinarka je teško ranjena dok je izvještavala o sukobima u Sulejman al-Hababiju, koji traju od nedjelje. Prenijeli smo je u bolnicu, gdje je podlegla povredama" rekao je za AFP Rami Abdel Rahman, predsjednik Opservatorije, citirajući jednog od ljekara iz bolnice.

Rahman je dodao da je ubijenu novinarku najvjerovatnije pogodio projektil, ali nije mogao da kaže ništa o nestalim novinarima.

Na video snimku koji su pobunjenici postavili na "Jutjubu", vidi se tijelo žene koje leži u jednoj sobi, a predstavljeno je kao tijelo japanske novinarke, uz napomenu da su je ubili pripadnici milicije povezane sa vojskom Bašara el-Asada.

Na snimku se vidi i da je žena ranjena u desnu ruku, a pored nje stoji muškarac Azijat, koji kao da traži medicinsku pomoć, prenosi Frans pres, navodeći da ne može da potvrdi autentičnost snimka.

Ukoliko i drugi izvori potvrde ubistvo novinarke iz Japana, ona će biti četvrti strani reporter ubijen u sukobima u Siriji od marta 2011. Francuski novinar Žil Žake ubijen je u januaru 2011. u gradu Homsu, dok su američka novinarka Meri Kolvin i francuski fotoreporter poginuli 22. februara.

Portal Analitika