Politika

U septembru izvještaj EU o skriningu za poglavlja 23 i 24

Izvor

U prvom redu su borba protiv organizovanog kriminala, konflikta interesa i ilegalne migracije, rad sudstva i službi za pravnu pomoć, kao zaštita osnovnih ljudskih prava.

Član radne grupe za pregovaračko poglavlje 23 Boris Marić za "Dan" kaže da su mjerila koja će EU dostaviti za zatvaranje poglavlja 23 i 24, ključni test koliko je država spremna da suštinski upusti u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

- Ne bih se upuštao u ocjene koliko bi dugo pregovarački proces mogao da traje, ali sve zavisi od ispunjenja mjerila za zatvaranje poglavlja. Posljedično, mjerila će biti ostvarena samo ako bude postojalo političke volje da se u praksi ispuni ono što EU traži od Crne Gore, kazao je Marić.

On je podsjetio da pregovori između EU i Crne Gore podrazumijevanju zatvaranje i otvaranje 35 poglavlja, kao i da je Hrvatskoj trebalo osam godina da riješi proces sa Briselom.

Naglasio je da su poglavlja 23 i 24, koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, kao i pravdu, slobodu i bezbjednost, od ključne važnosti tokom predstojećeg procesa.

- Ne manje bitna su i brojna druga, od finansijskog tržišta, do zaštite životne sredine. Suština je ista - ako se želi naprijed, vlast će bez sumnje morati da prekine sa  dosadašnjom praksom guranja stvari pod tepih. Takva praksa bi mogla da se obije o glavu državi, jer novi proces podrazumijeva nova pravila, i kontrola koja će uslijediti biće rigorozna. EU neće htjeti da ponovi neke greške koje su rnaije rađene, kazao je Marić za Dan.

Portal Analitika