Svijet

U Saudijskoj Arabiji gradi se grad samo za žene

Izvor

Procjenjuje se da će koštati 84 miliona funti i otvoriti 5.000 radnih mjesta u tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Plan je da u gradu posluju isključivo fabrike u kojima rade žene i kojima upravljaju žene. Iako saudijski šerijatski zakon ne zabranjuje ženama da se zaposle, samo 15% Saudijki odlučuje se to i učiniti. Država na ovaj način stoga pokušava podstaknuti veći broj žena na uključivanje u tržište rada i doprinos privrednom rastu. Jedna od ideja je i to saudijske žene zamijene strance na radnim mjestima prodavača. Usto, ovog ljeta su parfimerije počele zamjenjivati prodavače prodavačicama, nakon što su taj korak pred pola godine učinile trgovine donjim rubljem.

U nekoliko industrijskih gradova u zemlji već posluju fabrike u vlasništvu žena, kao i firme koje zapošljavaju manji procenat radnica. Osim ovog grada za žene u planu su firme i industrijska postrojenja namijenjena isključivo ženama Saudijske Arabije.

Još je jedan napredak u ostvarenju ženskih prava na pomolu otkad je prošle godine kralj Abdulah najavio da će žene moći glasati i kandidirati se na lokalnim izborima 2015. No istovremeno Saudijska Arabija ostaje jedina zemlja na svijetu koja ženama ne dozvoljava voziti auto i tek je na ovogodišnje Olimpijske igre poslala svoju prvu takmičarku – i to ne bez žestokog protivljenja ultrakonzervativnog sveštenstva.

Foto: jeddah

Portal Analitika