Ostalo

U Sarajevu organizovana promocija knjige ''Bio-bibliografija, Duško Bjelica''

U Sarajevu je juče organizovana promocija knjige „Bio-bibliografija, Duško Bjelica” autora Petra Krivokapića i Nade Drašković. Rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj poručio je da ova knjiga ruši stereotipe - da u sportu nema nauke.

U Sarajevu organizovana promocija knjige ''Bio-bibliografija, Duško Bjelica'' Foto: Mediabiro.tv
Portal AnalitikaIzvor

„Želim ovom prilikom da ukažem da je prof. Bjelica dao ozbiljan doprinos u jačanju saradnje između dva univerzieta - Univerziteta Crne Gore i Univerziteta u Sarajevu. Mi smo to prepoznali kao vrijednost koju treba da čuvamo, te upriličili ovu promociju. Profesor Bjelica je kroz svoj naučni rad, zajedno sa kolegama sa Fakulteta sporta i tjelesnog odgoja u Sarajevu dao ozbiljan doprinos prikazivanju rezultata njihovih sportskih i naučnih istraživanja, tako da se danas širom svijeta citiraju radovi u kojima su svoj doprinos dali ljudi sa ova dva fakulteta“, naveo je Škrijelj.

Dekan FASTO-a prof. dr Haris Alić ocijenio je da ova knjiga nosi posebnu vrijednost jer je na jednom mjestu objedinjeno sve ono što je radio prof. Bjelica.

„A uradio je mnogo toga u naučnom, stručnom i sportskom smislu, i studenti sada na jednom mjestu mogu da pronađu sve te materijale koji će im pomoći u usavršavanju. Posebno bi istakao to što je prof. Bjelica imao izuzetnu saradnju, i personalnu i institucionalnu sa FASTO-om. Ponosni smo na tu saradnju, jer je prof. Bjelica kroz istu kreirao nove vrijednosti i na insitucijama u kojima je i on radio, kao i na FASTO-u“, poručio je Alić.

Profesor dr Izet Rađo kazao je da je saradnja sa profesorom Bjelicom – čovjekom otvorenog uma i srca, značajno uticala da fakulteti za sport i olimpijski komiteti u Crnoj Gori i BiH zajedno rastu i napreduju.

„Institucije u Crnoj Gori i BiH imale su potrebu za ljudima koji su vizionari. Vidjevši danas opus prof. Bjelice, svi koji su danas sjedjeli u sali bili su fascinirani. To je čovjek ogromne energije, velike vizije i nesebičnog davanja“, istakao je profesor Rađo.

Prodekan FASTO-a prof. dr Munir Talović govorio je o poznanstvu i karijeri profesora Bjelice.

„Nakon prijateljske veze, nastupila je i institucionalna, pa se tako postpisuje ugovor o saradnji između dva univerziteta. Njima je to bio prvi međunarodni ugovor sa institucijama, a nama jedan ugovora, jer smo ranije započeli te procedure“, kazao je Talović.

Prof. dr Izet Bajramović naveo je da sa profesorom Bjelicom već duži niz godina ima korektnu stručnu i istraživačku saradnju.

„Akademski stvaralački put prof. Bjelice je interesantan. Ideje za njegove radove nijesu baš uvijek bile izvedene iz neke naučne teorije ili nekih prethodnih istraživanja, nego su često rezultat njegove radoznalosti i stvarnih problema iz prakse i života. Sa sigurnošću se može tvrditi da je Bjelica ugradio bar jednu ciglu u zid nauke, ali i u zid kulture, dobrih međunarodnih odnosa, posebno zemalja Zapadnog Balkana“, ocijenio je Bajramović.

Prof. dr Duško Bjelica zaključio je da je današnja promocija pokazala sinergiju između profesora sa FASTO-a i rukovodstva Unverziteta, na čelu sa rektorom.

„Posebno sam zahvalan dekanu Aliću. Drago mi je što su na promociji bili prisutni brojni studenti i mislim da je to najveća dobit ove promocije – što sarajevska mladost ima što da čuje, a nadam se da će nešto od toga i prihvatiti“, zaključio je Bjelica.


Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
N Njaka_neregistrovani
04.06.2022. 10:08

Bravo prof dr. Vratite se u NK uz Vas smo

4
0
S Strasevina_neregistrovani
04.06.2022. 10:07

Od kad ovog nema na fakultet za sport, rasulo. Sjecam se kako su cistacice bacale cigar kad dodje, a profesori se povlacili u kabinete. A sad ti isti nekim drugima vrata otvaraju i torbe nose. Ali Bjelica kad je bio, znao se red. Kakav god da je bio, a fakultet je sa svijetom povezao

4
0
H Hristina_neregistrovani
04.06.2022. 10:05

Ovaj gospodin samo dokazuje da mu garnitura Bratićke ne moze nista, radan i odgovoran.

4
0
J Jovan_neregistrovani
04.06.2022. 10:05

Svaka cast. Ima ko da cijeni i ima i sta!

4
0
S Studenat_neregistrovani
04.06.2022. 10:04

Bio i ostao veliki, najveci u ovoj oblasti. Svuda u svijetu priznat!! Pozdrav iz bandića za prof dr. Bjelicu

4
0