Svijet

Molitva za žrtve

U SAD-u obilježena 19. godišnjica od napada na "blizance"

Minutom ćutnje za skoro tri hiljade poginulih, u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) obilježena je 19. godišnjica napada na Svjetski trgovinski centar.

U SAD-u obilježena 19. godišnjica od napada na "blizance" Foto: Anadolija
AgencijeIzvor

Građani SAD-a prisjetili su se i molili za žrtve terorističkih napada 11. septembra 2001. godine na Svjetski trgovački centar (WTC) u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu.

Još jedna godišnjica obilježena je, pored Njujorka, na još nekoliko mjesta u zemlji.

Obilježavanje je proteklo uz poštivanje mjera uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa. Prisustvovali su, između ostalih, potpredsjednik SAD-a Majk Pens i demokratski kandidat za predsjednika Džo Bajden.

Porodice žrtava i prijatelji položili su cvijeće na spomen-obilježje u Njujorku.

Podsjetimo, 11. septembra 2001. godine u jutarnjim satima dogodili su se koordinisani teroristički napadi Al Kaide na Njujork i Vašington koje je izvelo 19 pripadnika Al Kaide s četiri oteta putnička aviona na transkontinentalnim letovima s istočne na zapadnu obalu SAD-a.

Dva aviona su se zabila u tornjeve Svjetskog trgovinskog centra (WTC), treći u Pentagon, dok je četvrti avion pao u Somerset Kauntiju u Pensilvaniji.

Borba protiv Al Kaide i Osame bin Ladena u Avganistanu je počela nepuni mjesec dana nakon napada. Osama bin Laden je ubijen 10 godina kasnije, 11. maja. 2011. godine.

Portal Analitika