Region

U S. Makedoniji preksjutra biraju: Nije isključena promjena - ni izvršne vlasti, ni predsjednika države

Birači u Sjevernoj Makedoniji preksjutra će opet izaći na birališta – glasaće za predstavnike u Sobranju, ali i u drugom krugu predsjedničih izbora.

U S. Makedoniji preksjutra biraju: Nije isključena promjena - ni izvršne vlasti, ni predsjednika države Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

Kada su u pitanju predsjednički izbori, pred građanima je ostalo dvoje kandidta – aktuelni šef države Stevo Pendarovski, ujedno i lider vladajućeg Socijaldemokratskog saveza (SDSM), koji je u prvom krugu dobio čak dvostruko manje glasova od predstavnice najjače opozicione partije VMRO-DPMNE Gordane Siljanovske Davkove.

Ona je u prvom krugu imala 41,2 odsto glasova, no treba imati u vidu kako je izlaznost tada bila u ravni od 50 procenata. Zato bi preksjutra moglo biti neizvjesno.

No, tek treba pomenuti kako je krajem marta u Sjevernoj Makedoniji rađena jedna anketa prema kojoj su u drugom krugu hipotetički bili upravo pomenuti kandidati – Siljanovska Davkova je tada imala podršku 55 odsto ispitanika, a Pendarovski 45.

VMRO-DPMNE, koji je od 2016. u opoziciji, kako govore sve ankete, osvojiće najviše glasova na patlamentarnim izborima.

Prema rezultatima skorijih ispitivanja javnog mnjenja, oni bi mogli imati podršku od 37 do 42 odsto birača, a koalicija predvođena vladajućim SDSM-om od 20 do 28.

Zanimljivo je i kako albanske partije prvi put izlaze u dvije koalicije.

Ona oko DUI Alija Ahmetija, koja je gotovo 20 godina neprekidno u vlasti, mogla bi imati od 10 do 14 odsto glasova. Gotovo identičan rejting predviđa se i koaliciji koju predvodi Besa, a koju je podržao i kosovski premijer Aljbin Kurti.

Cenzus bi, kako se čini, mogle preći još dvije partije.

Jedna je Ljevica, iz koje su već poručili kako neće ulaziti ni u kakve saveze sa SDSM i DUI.

Druga je novoformirana Za novu Makedoniju (ZNAM), koju predvodi predsjednik Opštine Kumanovo Maksim Dimitrievski. Riječ je o proevropskoj snazi u kojoj je niz bivših funkcionera SDSM. No, oni sada tu partiju žestoko kritikuju i najavljuju kako nema šanse da prave postizborne dogovore sa njima.

Portal Analitika