Društvo

U posjeti izbjeglicama iz Ukrajine u Bijelom Polju: Žele da rade i uče jezik

Državljani Ukrajine, koji borave u kolektivnom smještaju u Bijelom Polju, žele da budu radno angažovani. Važno im je da se djeci obezbijedi uključenost u obrazovni proces, kao i da pohađaju kurs jezika, jer bi im tako bio olakšan boravak u zemlji i pristup ostvarivanju prava i sloboda.

U posjeti izbjeglicama iz Ukrajine u Bijelom Polju: Žele da rade i uče jezik Foto: UGC
PobjedaIzvor

To su kazali predstavnicima institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda koji su ih posjetili.

U Crnoj Gori, za sada, aktivna su dva kolektivna smještaja koji su obezbijedili humani pojedinci - manji u Bijelom Polju, veći u Budvi, dok je najveći broj njih u privatnom smještaju kod članova porodice i prijatelja.

U hotelu „Bijela Rada“ u Bijelom Polju boravi 29 izbjeglica, od kojih je 12 djece. Djeca su uzrasta 4-17 godina i nijedno nije bez roditeljske pratnje.

Obezbijeđeni su im smještaj, ishrana, zdravstvena zaštita i sportsko-rekreativne aktivnosti. Rekli su da su veoma zadovoljavajući uslovi boravka i odnos sa lokalnim vlastima i stanovništvom.

Ombudsman Siniša Bjeković apelovao je da se nastave pozitivni primjeri gostoprimstva i razvijanja odnosa sa izbjeglicama iz Ukrajine, ukazujući na traumatična iskustva koja su doživjeli u svojoj zemlji kao i neizvjesnost i brigu sa kojom se svakodnevno suočavaju, dok čekaju završetak ratnih sukoba.

- Među osobama koje borave u Crnoj Gori imamo one koji su izgubili članove najuže porodice, dok su sudbine mnogih koji su ostali u Ukrajini i dalje neizvjesne – rekao je on.

Institucija se ranije pridružila izjavama Evropske mreže ombudsmanskih institucija /ENNHRI/ i Evropske mreže ombudsmana za djecu /ENOC/, kojima se poziva na hitan prekid sukob, poštovanje ljudskih prava civila u ekstremno izazovnoj situaciji i pomoć izbjeglima.

Došlo 11.407 Ukrajinaca, pošlo 5.047

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda podsjetio je da podaci MUP-a ukazuju da je od 24. februara do 10. aprila 2022. godine u Crnu Goru ušlo 11.407 osoba iz Ukrajine, a napustilo je njih 5.047. U tom periodu ukupno pet državljana Ukrajine podnijelo je zahtjev za međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, a 107 je podnijelo zahtjev za privremenu zaštitu.

Portal Analitika

Komentari (0)

Želite da podijelite Vaše mišljenje sa čitaocima? Napišite komentar i započnite diskusiju.

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.