Abiznis

Povratak optimizma

U porastu indeksi, cijena zlata i nafte, dolar i bitcoin

Ohrabrujuće informacije o ne toliko negativnom uticaju omikrona na globalni oporavak, odnosno saznanja da on nije opasniji od delta soja, vratile su optimizam na tržišta kapitala, na kojem se situacija stabilizovala nakon višednevnih oštrih padova.

U porastu indeksi, cijena zlata i nafte, dolar i bitcoin Foto: Pixabay
Analiza tržišta
Analiza tržištaAutorka
Portal Analitika/ReutersIzvor

Povratak optimizma ohrabrio je ulagače, pa se, nakon što su na kraju jučerašnjeg dana, tržišta zatvorena kada su cijene akcija počele da se oporavljaju, pozitivan trend nastavio i jutros po otvaranju azijskih, a zatim i evropskih tržišta.

Cijene akcija azijskih kompanija oporavile su se jutros na početku trgovanja nakon što je splasnula zabrinutost zbog uticaja omikron soja na oporavak globalne ekonomije. Istovremeno, kineske berze bile su podržane ublažavanjem monetarne politike centralne banke u toj zemlji.

Berzanski indeksi

Indeks akcija azijsko-pacifičkih kompanija osim japana MSCI uvećan je 1,3 odsto, približivši se najvišem dnevnom skoku od oktobra nakon što je u ponedeljak pao na najniži nivo za 12 mjeseci.

Fjučersi akcija evropskih kompanija u okviru indeksa Euro Stoxx 50 porasli su 0,5%, a FTSE 0,08% u ranoj trgovini, što ukazuje na čvrsto otvoreno tržište nakon što su evropske na kraju jučerašnjeg trgovanja zabilježile dobitke.

Australijski indeks S&P/ASXS200 porastao je 0,95%, dok je japanski Nikkei uvećan 2,1%.

Na drugim mjestima, tržišta su bila podržana dobicima na Wall Streetu, gdje su ekonomski osetljive akcije imale bolji učinak.

Politika Kine

Kineski indeks CSI300 je ojačao 0,6%, a hongkonški Hang Seng porastao je 1,7% nakon što je kineska centralna banka oslobodila 188 milijardi dolara likvidnosti kroz ublažavanje politike.

Na ovaj način kreatori politike demonstriraju snažniji pristup u sprečavanju sveopšteg raspada tržišta nekretnina.

Narodna banka Kine saopštila je u ponedjeljak da će smanjiti količinu gotovine koju banke moraju da drže u rezervi, što je drugi takav potez ove godine, oslobađajući sredstva za dugoročnu likvidnost.

Akcije investitora kompanije Evergrandea, koja se suočava sa velikim poteškoćama, porasle su 1,7% nakon što su u ponedjeljak dostigle rekordno nizak nivo dok su tržišta čekala da vide da li je gigant nekretnina platio 82,5 miliona dolara sa 30-dnevnim grejs periodom koji se bliži kraju.

Epidemiološka situacija

Omikron se proširio na oko trećinu američkih država, ali prema riječima zdravstvenih zvaničnika delta soj je mnogo opasniji.

„Dok su epidemiolozi s pravom upozoravali na preuranjene zaključke o omikronu, tržišta su vjerovatno pretpostavila da je prošlonedjeljna brutalna rasprodaja trebalo da bude blaža“, rekao je u izjavi za Reuters šef ekonomije i strategije u Mizuho banci Višnu Varatan.

Dr Entoni Fauči, najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti, rekao je za CNN da ne djeluje kao da omikron ima „veliki stepen ozbiljnosti“.

Ovo je uticalo da na kraju jučerašnjeg trgovanja akcije američkih kompanija ipak „izađu iz crvenog“.

Povjerenje u dolar

Raspoloženje u vezi sa rizikom je takođe pomoglo da dolar poraste u odnosu na valute „sigurnih utočišta“, kao što je japanski jen, koji je preko noći izgubio 0,6%, dok je australijski dolar, inače podložan riziku, takođe našao nove kupce.

U prilog dolaru bilo je i očekivanje da će Federalne rezerve ubrzati sužavanje programa kupovine obveznica nakn sastanka naredne sedmice, kao odgovor na zaoštravanje situacije na tržištu rada.

Nafta i zlato

Cijene nafte su porasle, konsolidujući rast od skoro 5% prethodnog dana, budući da je zabrinutost o uticaju omikron soja na globalnu tražnju za gorivom popustila.

Fjučersi na naftu Brent ojačali su 0,9% na 73,7 dolara za barel, nakon što su u ponedeljak porasli za 4,6%.

Cijene zlata su bile stabilne na 1.778,5 dolara po unci zbog očekivanja da će podaci o potrošačkim cijenama u SAD, koji će biti objavljeni kasnije ove nedjelje pokazati ubrzanje inflacije.

Bitcoin

Oporavak je bio vidljiv i kod cijene bitcoina, koji je danas u jutarnjim satima zabilježio rast, nakon što je preko noći ojačao u skladu sa tržištima kapitala i drugim rizičnim sredstvima.

Vrijednost najveće svjetske kriptovalute ponovo je premašila psihološki prag od 50.000 dolara ispod kojeg se spustila prethodne sedmice, a njime se jutros trgovalo po cijeni nešto višoj od 51.000 dolara.

Povjerenje u kriptovalute je i dalje visoko, a dodatni rast podstiče ohrabrenje da omikron soj ipak neće toliko negativno uticati na oporavak globalne ekonomije.

Bitcoin je u subotu pao čak 22% na nešto manje od 42.000 dolara zbog kombinacije povlačenja profita i makroekonomskih zabrinutosti, ali se oporavio nešto kasnije tokom sesije, uz slabu likvidnost tokom vikenda koja je pogoršala kretanje cijena. Taj krah je bio najveći od pada cijene bitcoina koji je u maju ove godine iznosio čak 31%.

Prema platformi za analizu kriptovaluta Coinglass, tržišna kapitalizacija bitcoina je pala na oko 932 milijarde dolara sa 1,25 biliona dolara 21. oktobra.

Bitcoin je 10. novembra postavio novi rekord od 69.000 dolara.

Portal Analitika