Kultura

KIC ,,Budo Tomović“ idealno mjesto za promociju raznovrsne kulture Roma

U Podgorici održan prvi Festival romske kulture; Ristić: Gitare i harmonike su naše zastave

Publiku je obradovao i Nenad Knežević Knez, koji je izveo poznatu numeru ,,Opa-cupa“, legendarnog ,,kralja romske muzike“ Šabana Bajramovića

U Podgorici održan prvi Festival romske kulture; Ristić: Gitare i harmonike su naše zastave Foto: Media Biro
Media biro/Portal AnalitikaIzvor

Podgorica je Međunarodni dan romskog jezika, 5. novembar, obilježila kao domaćin prvog izdanja Festivala romske kulture u Crnoj Gori. Otvaranjem izložbe ,,Moj život“, koju su upotpunili premijerni nastup novog folkornog ansambla ,,Amaro Chelipe/Naše igre“ i energičan koncert romske grupe ,,Kal“, zaokružen je jednodnevni program čiji fokus je bio usmjeren i ka stručnoj raspravi o ulasku romskog jezika u školski sistem naše zemlje.

KIC ,,Budo Tomović“ poslužio je kao idealno mjesto za promociju raznovrsne kulture Roma i Egipćana, čiji je društveni status i dalje marginalizovan, ne samo na prostoru Balkana, već i šire. 

Tokom otvaranja izložbe fotografija najpoznatijih Roma iz svijeta umjetnosti, muzike i nauke, jedan od organizatora i vođa beogradske džez i soul grupe ,,Kal“, Dragan Ristić, istakao je da je upravo muzika najprepoznatljiviji element romskog habitusa.

festival-romske-kulture

,,Gitare i harmonike su naše zastave. Večerašnja postavka predstavlja bogatu riznicu, koju nikada nismo iskoristili da bi edukovali vas. Da bi vi kao većina shvatili da postoji ona druga strana kod manjina, koja je mnogo daleka“, kazao je Ristić.

Publiku je obradovao i gost koncerta, crnogorski pjevač Nenad Knežević Knez, koji je izveo poznatu numeru ,,Opa-cupa“, legendarnog ,,kralja romske muzike“ Šabana Bajramovića.

festival-romske-kulture-1

Podsjećamo, manifestacija je održana kao dio projekta ,,Moj život“, u okviru kampanje Ministarstva ljudskih i manjinskih prava i Evropske unije, koju realizuje P.R.A. agencija u 11 opština u Crnoj Gori. 


Portal Analitika