Podgorica

U Podgorici 90.000 vozila, a samo 6.300 parking mjesta

Prema nekim podacima, u glavnom gradu Crne Gore ima registrovanih oko 90.000 vozila, dok podgorički Parking servis upravlja sa 6.300 parking mjesta.

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
RTCGIzvor

To je kazao Alija Hamzić, v.d. izvršnog direktora Parking servisa, gostujući u emisiji "Mreža". Povod je bio nesnosna saobraćajna gužva, koja je, čini se, najviše koncetrisana oko škola i vrtića u Podgorici.

Kako je kazao Alija Hamzić, v.d. izvršnog direktora Parking servisa, treba imati u vidu da je Podgorica administrativni, privredni, kulturni i akademski centar, pa se svakodnevno suočavamo sa novim prilivom vozila iz ostalih gradova.

"Što se tiče našeg preduzeća, imamo cilj i zadatak da postojeće kapacitete iskoristimo i da uvedemo savremene tehnologije kako bi jedno parking mjesto bilo dostupno za više vozila. Tu su i naše info led table gdje vozači mogu vidjeti koliko ima parking mjesta slobodnih. Tako se smanjuje potrošnja vozila, a utiču i na manje gužve u saobraćaju", pojasnio je Hamzić u emisiji "Mreža" na TVCG.

Parking servis upravlja sa 6.300 parking mjesta, koja su raspoređena u parking zonama, na posebnim aprkiralištima i u garažama.

Na parking zonama ima oko 4.000 mjesta, u garažama 800 i na posebnim parkiralištima sa rampama 1.500.

Hamzić je podsjetio da je prije više od deceniju u Podgorici uveden sistem parking zona sa ograničenim zadržavanjem.

"Najniže cijene su u trećoj parking zoni po cijeni i na parkingu koji se nalazi kod bivše kasarne Morača. Najveće cijene su 70 centi na Trgu Balšića i u centru grada, u ulici Miljana Vukova", kazao je Hamzić.

Govoreći o izazovima sa kojima se suočava ovo preduzeće, Hamzić je najavio da planirajureorganizaciju zaposlenih.

"Bolovanja su nam veliki problem, a to je izazov i u drugim lokalnim preduzećima. Očekujemo da se to svede na optimalan nivo", zaključio je Hamzić.

Portal Analitika

Komentari (2)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
O Orljevo_neregistrovani
21.09.2023. 16:59

Saobraćajna gužva se rješava sprječavanjem parkiranja na kolovozu, i oduzimanjem licenci taksistima koji mušterije čekaju na kolovozu. To se moža ako se hoće.

5
0
B Bazuki_neregistrovani
21.09.2023. 16:57

Poravnati Zetu i napraviti parkiralište

6
0