Društvo

U Matici crnogorskoj održan Śednik četvrtkom – gostovao istoričar dr Adnan Prekić

Sinoć je u Matici crnogorskoj održano drugo veče serijala tribina i rasprava nazvanih – Śednik četvrtkom. Gost Matice crnogorske bio je istoričar dr Adnan Prekić, profesor na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nikšiću. 

U Matici crnogorskoj održan Śednik četvrtkom – gostovao istoričar dr Adnan Prekić Foto: Portal Analitika
Portal AnalitikaIzvor

Medijator je bila novinarka Tanja Pavićević. Razgovor je bio prvenstveno posvećen polititičkim idejama i ideologijama u Crnoj Gori nakon Drugog svjetskog rata, tekovinama NOB-a, obrazovnoj politici, položaju žena u društvu. Nijesu izostale ni aktuelne teme o odnosu vjerskih zajednica, njihovom statusu u Crnoj Gori, kosovskom mitu, stavu komunističke vlasti prema pitanju Crnogorske pravoslavne crkve, nedovršenoj emancipaciji crnogorskog društva i njegovom građanskom i sekularnom karakteru.

Dr Adnan Prekić je rođen u Pljevljima 1979. godine. Završio je studije Istorije i geografije, magistrirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a doktorirao na Univerzitetu Crne Gore sa temom: „Političke ideje i ideologija u Crnoj Gori 1945–1955“. 

Od 2009. godine radi na Odsjeku za istoriju Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore. Osnovni predmet naučnog interesovanja je savremena istorija XX vijeka, a istraživački se bavio i odnosom države i vjerskih zajednica i kulturnim nasljeđem Crne Gore. Glavni je i odgovorni urednik naučnog časopisa Montenegrin Journal for Social Sciences. Živi i radi u Podgorici.

Zbog zdravstvenih prilika i mjera NKT-a program je održan uz prisustvo predstavnika medija, a publika kompletan snimak razgovora već od danas može pogledati na sajtu Matice crnogorske (www.maticacrnogorska.me), Facebook profilu Matica crnogorska i Youtube kanalu Matica crnogorska.Portal Analitika