U Luci Bar još jedno plovilo sa amonijum nitratom

Luka Bar prije desetak dana uspješno je završila pretovar 31.000 tona amonijum nitrata, sa broda "Blue one". Trenutno je u najvećoj crnogorskoj luci još jedno plovilo sa istim teretom, koji se ne skladišti u Baru, već se direktno pretovara sa broda u vagone i kamione, kazao je za Radio Crne Gore, pomoćnik izvršnog direktora Luke Bar Deda Đelović.

Ilustracija Foto: UGC
Ilustracija
RTCGIzvor

Istakao je da kada se poštuje sva domaća i međunarodna legislativa, pretovar opasnih materija je posao sa minimalnim rizikom.

"Luka Bar ima višedecenijsko iskustvo sa pretovarom različitih opasnih materija među kojima su primjera radi i derivati nafte", kaže pomoćnik izvršnog direktora Deda Đelović.

Naglašava da menadžment naše najveće luke razumije zabrinutost javnosti koju je izazvala vijest da je premijerno proteklog mjeseca barski akvatorijum uplovio brod „Blue one“ natovaren visokozapaljivom materijom- amonijum nitratom.

"Pretovar je uspješno okončan prije desetak dana", ističe Đelović.

Navodi da je trenutno je u najvećoj crnogorskoj luci još jedno plovilo sa istim teretom.

"Stanovnici neformalnog naselja u blizini luke prethodnih dana su protestovali zbog prašine koja prati pretovar rude bakra. Luka Bar već preduzima određene mjere koje umanjuju uticaj tog posla na okruženje", ističe Đelović.

Navodi da je cilj EU je da do 2050. sve evropske luke ne emituju ugljendioksid u atmosferu.

"I Crna Gora, kao buduća članica EU moraće da svoje luke učini ekološki održivim. Luka Bar u svim svojim razvojnim planovima ima i tu, ekološku komponentu, koja iziskuje velika investiciona ulaganja", navodi Đelović.

Kada je riječ o poslovanju luke, Đelović kaže, da je fizički obim pretovara za prvih osam mjeseci tekuće godine manji nego rekordne 2022.godine, te da je očekivanje menadžmenta da će Luka Bar i u 2023. godini ostvariti značajan profit.

Portal Analitika

Komentari (1)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
s sičija_neregistrovani
23.09.2023. 10:43

Dobro ste se dosjetili da doskočite Crnoj Gori, znači, nećete više pretovarat u Baru ali ćete sa tom potencijalnom bombom korzirati kroz Crnu Goru. E, ma nemoj! Vraćaj to pošiljaocu!

3
1