Kultura

U Kotoru otvorena izložba hrvatskih umjetnika pod nazovom „Don't be afraid”

„Don't be afraid” – naziv je likovne izložbe 14 umjetnika,članova Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre, koja je otvorena u Staklenoj galeriji kotorskog Kulturnog centra.

U Kotoru otvorena izložba hrvatskih umjetnika pod nazovom „Don't be afraid” Foto: Kotorski Kulturni centar
Portal AnalitikaIzvor

U ime domaćina, prisutne je pozdravila Marija Sarap,rukovoditeljka programskog sektora u kotorskom Kulturnom centru, a u ime organizatora g. Ljubo Radović – sekretar Saveza Crnogoraca Hrvatske koji je između ostalog kazao da Savez preko deset godina organizuje kulturne manifestacije između ova dva susjedna i prijateljska naroda i dodao da Republika Hrvatska odvaja velika sredstva za prezentaciju kulture njenih nacionalnih manjina,a od prije dvije godinei - Crna Gora.

Predsjednik Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre g. Milan Marin objasnio je da nazivizložbe “Don’t be afraid – Ne bojte se” pozajmljena lingvistička paradigma iz Novog Zavjeta Jevanđelja po Mateju, kojima je Isus bodrio svoje učenike. 

“Izabrali smo ovaj naslov upravo iz tog istorijskog altruizma, iz razloga zato što je umjetnost upravo takva. Ona je težnja ka najvišem dobru i ona nas vodi ka toj apsolutnoj slobodi koja negira strah i sve materijalno. Izložbena postavka djela su 14 autora. Najviše ima kombinovane tehnike, a teme su printovi, akvareli, akrilici, cijeli spektar umjetničkog i vizuelnog izraza” , objasnio je on i dodao “da je najvažnije ono što ostaje poslije nas, a to je zapravo umjetnost”.

Generalna konzulica Republike Hrvatske u Crnoj Gori Jasminka Lončarević izrazila je zadovoljstvo što je, za kratko vrijeme koliko je u Kotoru, imala priliku da često prisustvuje kulturnim događajima kojipovezuju crnogorsku i hrvatsku kulturu, samim tim Hvatsku i Crnu Goru, te hrvatski i crnogorski narod. 

“Naše su istorijske veze duge i mnogostrane, a posebno kulturne. One se prepoznaju, prije svega, po ljudima koji su nas povezivali i koji nas danas povezuju u svemu što nam je zajedničko i blisko. Ova izložba priređena je i otvara se u duhu kao izraz saradnje udruženja iz Hrvatske i Crne Gore, a osim umjetničke dimenzije, ima i svoju širu poruku. Ne bojmo se susreta nego se ka otvorimo svemu onome što je pozitivno u humano”, kazala je konzulica Lončarević.

U Ime opštine Kotor izložbu je otvorio gradonačelnik Željko Aprcović koji je istakao da se najsnažnije veze među narodima kreirajuprožimanjem i miješanjem kultura kroz istoriju, a ova izložba je još jedno zbližavanje kultura Hrvatske i Crne Gore, Istre i Kotora. 

“Dio kulturne baštine Istre poznat je kotorskoj javnosti, ali svaka nova izložba je dragulj. U vrijeme pandemije, zahvaljujući ovakvim umjetnicima, još jasnije i izraženije svjedočimo o jednom kulturnom kodu koji, iako izmješten u nove okvire, uporno odolijeva i ne prekida vezu sa onim izvornim i iskonskim nadahnućem stvaranja. Ovakve izložbe nam mijenjaju svakodnevnicu, ali i podsjećaju nas da bismo trebali da usvojimo načine na koje se umjetnici ophode prema vlastitim korijenima. Uz najiskrenije želje da, kako i sam naziv ove izložbe kaže ,,Don”t be afraid” živimo život i budemo svjedoci o snazi kulturne ili bilo koje druge raznolikosti, izložbu proglašavam otvorenom, ” kazao je Aprcović.

Organizatori manifetacije su: Zajednica Crnogoraca istarske županije u sastavu Saveza Crnogoraca Hrvatske, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre, JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ Kotor i Matica Hrvatska - Ogranak u Boki Kotorskoj, uz pomoć grada Pule i Istarske županije 

Prijatelji manifestacije su vina “Gospoja” Vrdnik i “Plava laguna” Poreč.

Izložba traje do 18 oktobra 2020.godine.


Portal Analitika