Politika

Predsjednik Vlade u tehničkom mandatu nastavio praksu masovnog zapošljavanja svojih kadrova

U kabinetu Abazovića još tri savjetnika i jedan referent

U kabinetu predsjednika Vlade u tehničkom mandatu Dritana Abazovića biće zapošljena još tri savjetnika i jedan referent. To je navedeno u prijedlogu pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji kabineta predsjednika Vlade, koji je usvojen na sjednici Vlade prošle sedmice.

U kabinetu Abazovića još tri savjetnika i jedan referent Foto: PA
PobjedaIzvor

Time je Vlada Dritana Abazovića, koja se nalazi u tehničkom mandatu, nastavila sa praksom masovnog zapošljavanja. Kabinet predsjednika Vlade trenutno broji 44 člana i sa dodatno četiri člana brojaće čak 48 radnih mjesta.

– U okviru organizacionih izmjena u kabinetu predsjednika Vlade, a u svrhu jačanja savjetodavnih kapaciteta, ali i potrebe nesmetanog funkcionisanja procesa rada, dodata su još četiri radna mjesta i to tri savjetnika u kabinetu i jedan referent – navodi se u toj odluci Vlade. U odluci se ne preciziraju razlozi za nova zapošljavanja kao i razlog zbog kojeg su potrebni ,,dalji savjetodavni kapaciteti“.

– Dovođenje još tri savjetnika i referenta u kabinet znači da Abazović planira da ostane na premijerskoj funkciji još najmanje godinu dana, a možda i cijeli mandat – tvrdi izvor Pobjede iz Vlade.

To je i plan Beograda o kojem je već pisala Pobjeda, a dovodi se u vezu sa uvlačenjem Crne Gore u kontroverznu inicijativu „Otvoreni Balkan“ iza koje stoji predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Po pravilniku koji je usvojen za vrijeme Zdravka Krivokapića predsjednik Vlade može imati maksimalno svojih devet savjetnika, pa se imenovanjem savjetnika u kabinetu suštinski zaobilazi usvojena uredba.

Rukovodeći tim Abazovićevog kabineta čine šefica kabineta Ana Rašović, i šest savjetnika: savjetnik za unutrašnju politiku i politički sistem Sergej Sekulović, savjetnik za pravna pitanja biti Ivo Šoć. Premijera u oblasti medija savjetuje Miloš Perišić, dok je za digitalne medije zadužen Radivoje Koprivica. Bivši ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović je savjetnik predsjednika Vlade za vanjsku politiku, a Jovana Bojović savjetnica predsjednika Vlade-rukovoditeljka službe odnosa sa javnošću.

Ministar javne uprave Maraš Dukaj nedavno je najavio da po novom nacrtu zakona o Vladi nijesu moguća imenovanja i zapošljavanja u tehničkom mandatu Vlade, a koju Abazović, ali i bivši premijer Zdravko Krivokapić su masovno sprovodili. Tim nacrtom predviđeno je da Vlada ima 14 ministarstava i dva ministra bez portfelja.

Dnevni list Dan nedavno je objavio da Ministarstvo vanjskih poslova, na čijem je čelu Ranko Krivokapić i resor kapitalnih investicija, kojim rukovodi predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović, iako u tehničkom mandatu, zatražili su od Ministarstva finansija saglasnost za zapošljavanje više desetina lica.

Vlada glomazna, a još zapošljava

Četrdeset treća Vlada Crne Gore Dritana Abazovića je najglomaznija od obnove nezavisnosti jer, pored predsjednika, ima četiri potpredsjednika i dvadeset ministara (18 resornih i dva bez portfelja).

Po broju potpredsjednika, najsličnija joj je 40. vlada, na čijem čelu je bio Milo Đukanović, koja je, međutim, brojala samo 14 ministara. Ostale vlade, a bilo ih je pet, od obnove nezavisnosti 21. maja 2006. godine, imale su manje ili potpredsjednika ili ministara.

 

Vlada danas usvojila više od 40 kadrovskih promjena, evo ko je sve izglasan
14
Vlada danas usvojila više od 40 kadrovskih promjena, evo…
06.10.2022 15:00

 Portal Analitika

Komentari (9)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
a avatar
07.10.2022. 08:48

Oce li se movi dati otkaz nezakonito zaposlenim a Abaxu kazna za ovo sto cini?

6
0
N NovakRamov_neregistrovani
07.10.2022. 08:04

Dritko djece i savjetnika nikad dosta.Samo naprijed kad ti moze biti.

9
0
p podgorica_neregistrovani
07.10.2022. 07:59

Sve lazovi i prevaranti Dovode ih sa ulice

12
0
m milica_neregistrovani
07.10.2022. 07:41

Lopovčine haraju, da bi građani naredne godine plaćećali ove morone po isteku angažmana...plate do 2000-3000€ komisije, službena auta i telefoni, obezbjeđenje, reprezentacija...zato nema za penzije, bolnce, ljekove, škole, vrtiće...more MRŠ....

14
0
V VođaDritko_neregistrovani
07.10.2022. 07:21

Može li iko zaustaviti ovog izdajnika od Abazda? Državu nam rasturi i niko ne mrda.

19
0
B Bysi_neregistrovani
07.10.2022. 07:18

Ovaj lik je napravio cirkus od Države.Sto je ovo?Pravi cirkusant...uništava sve uz klovnivske fore.Ovo nema nigdje u svijetu što mi imamo.Malo oponaša Trampa ali će završiti kao i on.

19
0
F Fika_neregistrovani
07.10.2022. 06:06

Gledajući i slušajući kako se šerif ponaša bolje da je zaposlio jednu iskusnu vaspitačicu da dovede u red taj vrtić 🤭🤭

26
0
B Baba_neregistrovani
07.10.2022. 07:21

@Fika_neregistrovani -Bio bi to zaludnji posa, moj druže. Nema im lijeka!

14
0
D Dvorskaluda_neregistrovani
07.10.2022. 05:56

Uporno probaju da uniste ekonomski drzavu, neces uspjeti dvorska ludo , necete uspjeti da podjelite drzavu ti i vucic, nisu svi Albanci uz tebe a ni Srbi uz psihopatu i df. Ipak vise vole Crnu goru , zaludu ste se trudili

32
0