Turizam

Uporedna analiza tržišta gostiju u Crnoj Hori i Hrvatskoj, koju je uradila konsultantska kuća Adriatic Appraisal International

U Crnoj Gori najbrojniji turisti Srbi, u Hrvatskoj Njemci

U Crnoj Gori su, poslije Srba, najbrojniji Bosanci, Rusi, Ukrajinci i gosti sa Kosova, dok u Hrvatskoj, nakon njemačkih turista, slijede Poljaci, Slovenci, Austrijanci i Česi – navodi Đikanović

U Crnoj Gori najbrojniji turisti Srbi, u Hrvatskoj Njemci Foto: Pobjeda
PobjedaIzvor

Upoređenju sa Hrvatskom, Crna Gora se više oslanja na regionalno tržište, u čijoj strukturi dominiraju turisti iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Kosova, dok van okvira regije tržište Rusije igra glavnu ulogu - kaže ekonomski analitičar Darko Đikanović na osnovu detaljnih istraživanja Adriatic Appraisal International, konsultantske agencije specijalizovane za procjenu vrijednosti nekretnina i istraživanje tržišta u Jugoistočnoj Evropi.

1683923217-analiza

Gosti

Kako navodi, u Hrvatskoj su najbrojniji gosti iz Njemačke, kojih dođe 19,9 miliona, a u Crnoj Gori iz Srbije, odakle kod nas ljetuje 3,1 milion turista.

- Važno je istaći da prosječni prihod od turista u Hrvatskoj po danu iznosi 150 eura, dok su u Crnoj Gori za 60 eura niži. Iz podataka o dolascima i noćenjima evidentno je da se zapadni turisti kraće zadržavaju u Crnoj Gori, što može biti usljed nedostatka sadržaja i slabije povezanosti sa zapadnim destinacijama – navodi Đikanović.

U Hrvatskoj, nakon njemačkih turista, slijede Poljaci, Slovenci, Austrijanci, Česi dok su u Crnoj Gori najbrojniji, poslije Srba, Bosanci, Rusi, Ukrajinci i gosti sa Kosova. U Sloveniji su najbrojniji turisti iz Njemačke, Austrije, Italije, Češke, Holandije dok u Srbiji iz Bosne, Turske, Rusije, Crne Gore i Indije. U Sjevernoj Makedoniji, kako dalje govore istraživanja, najviše dolaze iz Srbije, Poljske, Turske, Njemačke i Kosova, a u Bosni iz Srbije, Ujedinjenih Emirata, Hrvatske, Saudijske Arabije i Njemačke.

Smatra da za Crnu Goru elitni turizam i ekskluzivnost ponude treba da bude strateški imperativ s obzirom na masovnost turista koji u kombinaciji sa ograničenim teritorijalnim kapacitetima funkcionisanje primorskih zajednica dovode do tačke pucanja.

- Taj problem je sve izraženiji i pitanje je koliko će turista doći opet nakon jedne sezone gužvi, neprohodnosti i neefikasne usluge - tvrdi Đikanović.

Elitni turizam

Posljednjih godina se radilo na razvoju elitnog turizma čemu svjedoče mnogi renomirani hoteli otvoreni i najavljeni u skorijoj budućnosti ali, kako ističe Đikanović, činjenica ostaje da smo mi i dalje destinacija masovnog turizma koji čini okosnicu prihoda dok je elitni turizam zastupljen u svega par mikro lokaliteta.

- Zbog toga je potreban kontinuirani rad na daljem brendiranju Crne Gore kao destinacije, unapređenju kvaliteta usluga i privlačenju hotelskih lanaca visoke kategorije - poručuje Đikanović.

Kada je riječ o crnogorskom turizmu, čini se kao da se iz ljeta u ljeto ponavlja obrazac po kome su resorno ministarstvo i nacionalna i lokalne turističke organizacije pune optimizma, sa potkrepljujućim statističkim podacima o broju posjetilaca.

Sa druge strane, stručnjaci ukazuju da se malo toga u crnogorskom turizmu mijenja nabolje i da se sve svodi na popunjenost kapaciteta 40–ak dana i to pretežno slabo-platežnim gostima iz regiona.

Crnogorski turizam prate nepovoljne političke prilike koje direktno i indirektno destabilizuju turističko poslovanje, neadekvatan destinacijski menadžment sistema, malo učešće zapadnoevropskog tržišta, kratka turistička sezona, problemi neadekvatne infrastrukture i prostornog planiranja, izostanak kriznog plana i adekvatnog tretiranja rizika.

Izvjesno je da ćemo i ovog ljeta biti upućeni na turiste iz regiona, što, naravno, nije dovoljno za održivu turističku sezonu.

Portal Analitika

Komentari (38)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
T Turisti_neregistrovani
13.05.2023. 18:02

Znamo, coce, nijesu rogati, no bjehu li zgodni i bogati? ——- Bješe, brate, po koji lijep, a grdnijeh deset puta više; od bruke se gledat ne mogahu. Sirotinje bješe pogolemo; od nemastine bjehu poludjeli, Svaki prti koru ljeba suha

10
0
r roki_dg55_neregistrovani
13.05.2023. 20:28

@Turisti_neregistrovani SVE VAM ĆETALO! Pozdrav!

2
0
D Dario_neregistrovani
13.05.2023. 17:34

Lipi moji par riči. Zivija sam u Crnoj Gori. Moj ćaća se bavio turizmom, dok se nismo morali preselit u Hrvatsku pod pritiskom srpsko nacionalizma. Usporedba izmedju dvije zemlje je neprimjerena. Hrvatska je zemlje EU sa svom regulacijom i duhom unije. Hrvatska nije klerikalna drzava. Hrvatska nema samo-animozitet, jer je za progres potrebna mrva patriotizma. Hrvatska je kulturno i civilizacijski ispred od kad postoji. gosti iz visokoplateznih zemalja su logicna konzekvenca. Ko sebe limitira na dva naroda, Po religijskom ili politickom kriteriju nece odletjet daleko. Postoje pravila razvoja turizma

163
163
c crveno_neregistrovani
13.05.2023. 17:49

@Dario_neregistrovani Upravo ovako govori i moj sin koji trenutno radi u Hrvatskoj 🇲🇪🇭🇷🤝

19
0
S Serdar_neregistrovani
13.05.2023. 17:59

@Dario_neregistrovani Viđi Dario mene su devedesetih više mrzjeli nego tebe jer sam branio CG i u njoj sve narode i vjere od tog veliko srpskog nacionalizma.Mislio sam da ako mi je život vrijedio onda je to zbog toga.Sad to radim po drugi put a nijesam baš mlad,sad mi je mnogo teže.Ja sam samo rekao da postoje i dobri ljudi u svakom narodu a ovi moji su baš takvi .Što se tiče vašeg turizma tu nema spora vi ste vrh destinacija.Znaš meni nema ništa od toga što su hoteli da 5 zvezdica i rizorti puni Francuza Nemaca,saudijaca meni su dobri ovi iz regiona.Vjerovatno neznaš ali pogledaj LSCG. Usput žao mi je ako ste morali otići iz CG zbog poznatih razloga,pozdrav.

15
0
S Serdar_neregistrovani
13.05.2023. 17:34

Dragi moji suverenisti ,ja živim na moru i bavim se izdavanjem .Vjerujte mi što ću vam reći,samo ste u nečemu u pravu.To je da nijesu baš visoko platežni gosti dosta teško žive uostalom slično nama.Svi dobro znaju da sam u LSCG od devedesetih godina i gotovo 30godina su kod mene Ama baš svake godine.Vjerujte mi na riječ ti gosti zaista vole CG i kad im objašnjavamo situaciju oni nemogu čudom da se načude .Nikada od njih nijesam čuo ništa od omalovažavanja i ništa do poštovanja.Ja bi ih rado mijenjao za ove naše Srbe .Napominjem da ne primam goste iz Beograda. Svaka riječ je tačna i uvjek stojim iza ovog mog stava.CG❤️🧡💚

19
1
M Moderatoru_neregistrovani
13.05.2023. 17:06

….(…) …|…| …|...| …|...| .(…).(…)

1
0
Z Zora_neregistrovani
13.05.2023. 17:01

Srbostanci jedu samo srbostanske konzerve za vrijeme boravka u CG! Svi su na gubitku sa ovakim takozvanim turistima, samo nam plaše fine goste.. kad evropljani provjere staststiku i ustanove da je ovdje najviše srba, odmah promijene plan, i traže drugu destinaciju!

16
1
K Komšo_neregistrovani
13.05.2023. 20:17

@Zora_neregistrovani Mi letujemo u našim kućama i stanovima i družimo se sa našim prijateljima i braćom iz Crne Gore, a ti čekaj evropsku sirotinju koja letuje na 12 rata.

1
3
E Ekonomija_letiiii_neregistrovani
13.05.2023. 16:42

Konzerve, Pomador Paprika Plasticne naocare Majice sa trobojkom Pravoslavni kitch artikli

48
0
M Mekikeeee_neregistrovani
13.05.2023. 16:10

MEKIKEEEE!!!! MEKIKEEEEE!!! MEKIKEEE!!! DOMAĆE sns MEKIKEEEE!!!

1
12
D Dragan77_neregistrovani
13.05.2023. 14:28

Nisu Srbi nego Srbijanci,ima tu različitih od Roma,Cincara,Bugara,Rumuna ,Vlaha,Mađara(Vojvodina,) svi su oni iz Srbije,ne znači da su Srbi,ali Srbijanci jesu..Ima i onih porijeklom od nas ,Crnogoraca,koji se odseliše posle drugog svjetskog rata,mislim da su oni najbrojniji na primorj..Tako drugovi nijesu Srbi nego Srbijanci..

24
1
M MaloSitnije_neregistrovani
13.05.2023. 16:40

@Dragan77_neregistrovani Dragana, daj nam analizu pojmova drzavljanstva, residualne pripadnosti, etnicke pripadnosti… To su gradjani drzave Srbije, a to nije isto sto i pojam Srbijanci.

5
2
n neuporedivo_neregistrovani
13.05.2023. 13:55

Poredjenje CG sa Hrvatskom je apsolutno neprimjereno . Ja kao Crnogorac bi uvijek radije ljetovao negdje u Hrvatskoj iz milion razloga . Cak i u SFRJ komunisticka krema je ljetovala po HR otocima i Dalmaciji a ona sindikalna boranija u CG . Hrvatska je slobodna zemlja , clanica EU sa veoma unaprijedjenim saobracajem . Ogroman broj tuirista iz bivseg socijalistickog ( Polljsaka , Ceskaa, Slovacka i dr.) kao i iz Zapadne Evrope . Blize je , bolje povezana saobracajno , kulturno , religiozno . Opsta klima i osjecaj gosta je drugi i lezerniji .

69
24
G Gore_neregistrovani
13.05.2023. 16:45

@neuporedivo_neregistrovani Prije no u ovakvoj CG ljetovao bi radije uMogadišu, Somalija Hrvatskoj gledaju u pozadinu Hubbelovim teleskopom

2
1
b bolji_boljijema_neregistrovani
13.05.2023. 12:29

Ne zasluzujete vi ni onog zadnjeg paprikara iz Leskovca . Previse ste glibavi , drski i halapljivi a ne nudite nista zauzvrat . Saobracaj u katastrofalnom stanju , granice neprohodne a sluzbenici neprijatelski i komunisticki osorni . Svakih malo neko nezadovoljan izadje i blokira puteve . Turisti ne mogu nit da dodju nit da se vrate i milion drugih negativnosti . Poljubite Srbe u zadnji kraj sto dolaze .

35
65
J Jozo_neregistrovani
13.05.2023. 13:09

@bolji_boljijema_neregistrovani Treba ih poljubiti kada odlaze, a nikada se više ne vrate !

43
21
c cg12__neregistrovani
13.05.2023. 13:56

@Jozo_neregistrovani ljubiti nešto ne mogu,a sa ostalim se slažem

35
17
r roki_dg55_neregistrovani
13.05.2023. 16:07

@bolji_boljijema_neregistrovani To su neuredni i neurbani paradajes-turisti, koji za sobom samo ostavljaju smeće i td. Vajde od njih nema, naprotiv! Neka se brčkaju u one lokvice kod njih!

20
10
Č ČEVOravno_neregistrovani
13.05.2023. 09:22

Ovi turisti iz srbistana donesu da jedu nedelju dana,spavaju u auta I ne potroše 50e za to vrijeme(porodično) zato komunističke.čisti za njima do novembra...paradajz turisti.

84
48
I Ivo_Kaliman_neregistrovani
13.05.2023. 13:01

@ČEVOravno_neregistrovani Veliko iskustvo u turizmu imam i sa Srbima, i sa Nijemcima, i sa Ukrajincima, i sa Rusima, i sa Poljacima..., niko od njih nije ležeran potrošač kao Srbi. Ne znam koji na Čevo najviše dolaze, moja vrata su svima otvorena, a Srbima najviše jer najbolje troše i ne zanovijetaju.

31
54
D Dumidran_neregistrovani
13.05.2023. 14:22

@Ivo_Kaliman_neregistrovani Zalud moj Ivo bravima zborit ! Brav te brav . Ne postuje ni slanu ruku kad mu pruzis .

8
17
T Trol_farma_picoustog_neregistrovani
13.05.2023. 17:17

@Ivo_Kaliman_neregistrovani E pa kad si se potpisao ko Ivo sve ti vjerujemo. Standardni nacin da se ojacaju argumenti. Vec zastareli metodi trolovanja

9
0
L Lol_neregistrovani
13.05.2023. 07:28

Eee zato Hrvatska zaradi 21 milijardu eura od turizma jer ima bohate turiste, a ne Srbe

65
20
R Rade_neregistrovani
13.05.2023. 08:48

@Lol_neregistrovani Srbija od turizma zaradi godišnje oko 2 milijardi evra. Imaš li moderne aerodrome i autoputeve kojim bi došli turisti iz EU ? Bez turista iz SR, RUS i Rs bi čuvao brave po brdima.

44
73
V Valuta_neregistrovani
13.05.2023. 08:53

@Lol_neregistrovani i mi zaradimo 21 milijardu samo se računa u dinarima

25
6
F Funta_neregistrovani
13.05.2023. 09:35

@Valuta_neregistrovani Budi srećan da i toliko zaradiš.

4
21
T Tito_neregistrovani
13.05.2023. 07:21

Ma jel stvarno a ja mislio najbrojniji Argentinci Neka neka naših zašto samo oni koji rade da se kupaju pas i mi imamo dušu A ES će srediti ekonomiju

67
65
O Ostavi_pse_neregistrovani
13.05.2023. 17:21

@Tito_neregistrovani Pas pa bio i rottweiler ima dušu a vasu dusu tek neko treba da vidi bar od 90-ih ako ne i prije

13
0