Društvo

"Htjeli bi da imamo mogućnost da slobodno vodimo dijalog o onoj nesreći koja se sada odvija u Rusiji"

U Budvi zabranjuju akciju ruskih opozicionara: Obratili se Milatoviću i Abazoviću

Opoziciona gradska odbornica Moskve Elena Filina obratila se otvorenim pismom predsjedniku Crne Gore Jakovu Milatoviću i premijeru Dritanu Abazoviću kako bi organizatorima projekta "Lica ruskog otpora" pružili pomoć u pribavljanju saglasnosti za mjesto i vrijeme održavanje njihove ulične izložbe na jednom od centralnih trgova Budve.

Ilustracija Foto: arhiva
Ilustracija
Portal AnalitikaIzvor

Ona u otvorenom pismu ističe da su kao učesnici tog međunarodnog projekta, naišli u Crnoj Gori na otpor lokalnih vlasti grada Budve, koje su odbile da odobre prostor za sprovođenje ulične akcije, posvećenoj ovoj društveno značajnoj temi.

"U ime učesnika tog projekta u Crnoj Gori, dana 06.09.2023. godine podnijeli smo odgovarajućim organima zahtjev da se u periodu od 01. do 10. oktobra t.g. na trgu kod budvanskog Starog grada dozvoli razmještanje konstrukcija sa portretima ruskih političkih zatvorenika i tekstualnim informacijama o njima na crnogorskom jeziku", navodi u otvorenom pismu. 

Filina ističe da ova akcija 01.10.2023. započinje i da će se dalje odvijati u ovom formatu u više svjetskih gradova, da se ona finansira od dobrovoljnih priloga građana i da je usmjerena na informisanje građana različitih zemalja svijeta o političkim represijama u Rusiji.

"Dobili smo saglasnost za održavanje akcije kako od policije, tako i od komunalne policije, ali dana 28. i 29.09.2023. godine, na dva dana pred otvaranje izložbe, predstavnici komercijalne organizacije – AD „Budvanska rivijera“ – su stavili svoje veto, a zatim predstavnici Skupštine opštine Budva odbili da odobre drugo mjesto i termin za njeno održavanje", navodi Filina. 

Crna Gora je, kako kaže Filina, primila desetine hiljada ruskih državljana. 

"Koji bježe od represija u prisilnog učestvovanja u ratu i s tim u vezi mi izražavamo našu najdublju zahvalnost Crmoj Gori za mogućnost da u toliko složenom istorijskom trenutku sačuvamo slobodu, a neki – i život. U potpunosti djelimo privrženost evropskim vrijednostima i evropskom putu Crne Gore. Tim bolnije su nam pale gore pomenute odbijajuće odluke, sa kojima nijesmo saglasni Nezvanični komentari koje su naši predstavnici čuli od službenika Skupštine opštine Budva ubjedili su nas da je iznošenje istine o trenutnoj političkoj realnosti u Ruskoj Federaciji veoma aktuelno i značajno za Crnu Goru. Smatramo da će naša izložba nadoknaditi skoro potpuni izostanak informacija o ovoj izuzetno značajnoj društvenoj temi kod crnogorske javnosti", navodi Filina. 

Nalazeći se u istinski slobodnoj zemlji, ističe Filina da bi htjeli da imaju mogućnost da slobodno vode dijalog o onoj nesreći koja se sada odvija u Rusiji.

"Prema našem zapažanju, u Crnoj Gori skoro i da nema medija koji bi informisali crnogorsku javnost o represijama kojima su podrgnuti ruska opozicija i ruski građani koji se protive agresivnom ratu protiv Ukrajine. Mi, koji se nalazimo u uslovima slobode i bezbjednosti, smatramo da ne smijemo da ćutimo o tome", ističe Filina. 

Portal Analitika

Komentari (5)

Nadimak za neregistrovanog korisnika
Napišite Vaš komentar
Ovaj sajt je zaštićen sa reCAPTCHA anti spam mehanizmom.Primjenjuju se Google politika o privatnosti i uslovi korišćenja . Vaš komentar se prvo šalje timu na odobrenje. Portal Analitika zadržava pravo da obriše neprimjereni dio ili cijeli komentar, bez najave i objašnjenja. Mišljenja iznijeta u komentarima ne odražavaju stavove redakcije.
Prijavi se Još uvijek nemate nalog? Registrujte se.
c crveno_neregistrovani
01.10.2023. 06:30

Ako vam je toliko stalo ,i do Vase zemlje i do Ukrajine, ne bježi se no se suprotstavlja s,mjesta. Vidiš vi se snađoste, a ja druge zemlje nemam, moja Elena.🤗😘🇲🇪

0
0
M Mirni_neregistrovani
30.09.2023. 17:38

Bila ti gospodjo vlast ili opozicija NEmoze. Organizuj u Moskvi i pokazite malo zahvalnosti Drzavi Crnoj Gori koja vas je primila u ovolikom broju.

4
4
P Passion9_neregistrovani
30.09.2023. 17:10

Pa shto se trudite, kad su i Dritko prevarant i Jakov CHETNICI, a Opshtina Budve je Chetnichka kolonija i kao takva jedina koja ima gradonachelnika koji je LUPEZH i u zatvoru je!

9
1
A Aco_neregistrovani
30.09.2023. 17:08

Ako ste zahvalni za gostoprimstvo,nemojte ga zloupotrebljavati vašom politikom na našim trgovima. Śedi doma,niko te ne dira u Budvi

7
3
N Nešo_neregistrovani
30.09.2023. 17:05

Za dijalog se iznajmi prostor pa radite i pričajte što hoćete. Gradski trgovi nijesu mjesto za vođenje strane politike, ni za dijalog. Ostavite građane Budve i njihov javni prostor po strani u vašim rusko-ruskim obračunima

6
3