Portal Analitika
 • Politika
 • Društvo
 • Abiznis
 • Sport
 • Kolaž
 • Region / Svijet
 • Kultura
 • Kolumne
 • Nauka / Tehnologija
 • Savremena karijatida
 • Ostalo

Virus korona

U Budvi drastično povećanje broja oboljelih, Carević traži zaključavanje

Zbog alarmante epidemiološke situacije izazvane koronavirusom u Budvi predsjednik Opštine i lokalnog tima za zaštitu i spašavanje Marko Carević obratio se premijeru Zdravku Krivokapiću i ministarki zdravlja Jeleni Borovinić Bojović od kojih traži totalno zaključavanje Budva, koje bi podrazumjevalo zabranu rada ugostiteljskih objekata, obustavu nastave u školama (prelazak na on-line nastavu),zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića,

U Budvi drastično povećanje broja oboljelih, Carević traži zaključavanje Foto: PA
Portal AnalitikaIzvor

“Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje je dana 08.02.2021.godine održao sastanak povodom epidemiološke situacije u Budvi gdje je došlo do drastičnog povećanja broja oboljelih od virusa COVID-19, zbog čega je neophodno pod hitno preduzeti mjere na zaštiti stanovništva od ove zarazne bolesti”, saopštio je Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje na čijem čelu je Carević.

U Budvi je prema podacima epidemiološke službe JZU Doma zdravlja Budva trenutno 696 aktivnih slučajeva oboljelih od korona virusa, sa tendencijom daljnjeg rasta oboljelih.

“Svi kapaciteti JZU Dom zdravlja Budva su stavljeni na raspolaganje stanovnicima Budve, ali u ovom trenutku to ne zadovoljava trenutne potrebe, obzirom na nagli porast oboljelih. Imajući na umu značajan porast broja zaraženih i činjenicu da je shodno stopi kumulativne incidencije, Budva već duže vrijeme u crvenoj zoni, kao i to da je broj zaraženih u odnosu na broj stanovnika među najvećima u Evropi, upućujemo Vam dopis sa predlogom da preispitate važeće epidemiološke mjere u Budvi i predložite njihovo pooštravanje”, ističe se u dopisu Carevića.

Prema njegovim riječima ovog vikenda usljed povoljnih vremenskih prilika je evidentirano prisustvo velikog broja građana kako iz budvanske tako iz drugih opština koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima.

Imajući u vidu novonastalu situaciju Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje Opštine Budva predlaže uvođenje sledećih mjera:

1. Mjeru totalnog zaključavanja (lockdown) Opštine Budva, koje bi podrazumjevalo:
– zabranu rada ugostiteljskih objekata,
-obustava nastave u školama (prelazak na on-line nastavu),
– zatvaranje svih predškolskih ustanova i vrtića,
– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom prehrambenih proizvoda (marketi,supermarketi,hipermarketi) prilagoditi trenutnoj situaciji,
– rad privrednih društva i preduzetnika koji se bave trgovinom neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga (tržni centar TQ Plaza, prodavnice obuće i odjeće, kozmetički, frizerski saloni, kladionice i sl.) prilagoditi novonastaloj situaciji,
– zabranu izlaska iz objekata stanovanja u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,
– zabranu kretanja, okupljanja i boravka na javnim površinama svakog dana u vremenu od 17 do 05 časova narednog dana,
– zabranu međugradskog putovanja,
– zatvaranje igrališta, teretana na otvorenom / zatvorenom prostoru i fitnes centara.

Navedene mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 važile bi narednih 15 dana od dana donošenja istih.

2. Rad JZU Dom zdravlja Budva organizovati u dvije smjene u pojačanom obimu, a Ministarstvo zdravlja da hitno uputi pomoć kako u materijalnom smislu tako i stručnom osoblju, radi što bržeg prevazilaženja novonastale situacije.

Takođe je neophodno pojačati rad patronažne službe koju treba stručno i kadrovski ojačati u ovom trenutku.

3. Opština Budva kao osnivač JP Mediteranski sportski centar kapacitete dvorane centra stavlja na raspolaganje Ministarstvu zdravlja Crne Gore i JZU Dom zdravlja Budva kako bi se u istoj formirao COVID centar radi boljeg, bržeg i efikasnijeg djelovanja.

U tom cilju JP Parking servis Budva će podizanjem rampe, besplatno na parkiralištu kod srednje škole omogućiti građanima nesmetano funkcionisanje i prilaz COVID centru.

4. Sve javne institucije i javne ustanove čiji je osnivač država i Opština Budva do daljeg obustavljaju rad sa strankama, a radno vrijeme se ograničava do 12 časova.

5. Služba zaštite i Komunalno preduzeće Budva, kao i do sada sprovodiće dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata od značaja, u čemu će imati potrebnu saradnju”Vodovoda i kanalizacije” Budvau smislu obezbjeđivanja potrebnih količina vode.

6. Nadležne inspekcijske službe da pojačaju daljnu kontrolu svih privrednih društva i privrednika koji se bave trgovinom prehrambrenih / neprehrambenih proizvoda i pružanja usluga.

7. Obzirom na alarmantno stanje od građana se posebno očekuje da budu društveno odgovorni i da maksimalno poštuju sve preporuke vezano za boravak u svojim stanovima/kućama, zabrane okupljanja, posjeta, putovanja i druge mjere u skladu sa naredbama i preporukama nadležnih subjekata.

8. Obavezuju se upravnici zgrada kao i vlasnici etažnih stambenih jedinica, da u slučaju postojanja obolijevanja od koronavirusa kod stanara zgrade, kontaktiraju Službu zaštite i spašavanja radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija.

9. Redovna i blagovremena saopštenja povodom trenutne epidemiološke situacije Opštinski Tim za zaštitu i spašavanje će vršiti posredstvom lokalnog javnog servisa RTV Bud

Portal Analitika