Svijet

Istražuju se bliski kontakti

U Britaniji potvrđen slučaj svinjske gripe kod čovjeka

U Velikoj Britaniji je zabilježen prvi slučaj prenosa novog soja svinjske gripe na čovjeka, a zdravstveni zvaničnici pokušavaju utvrditi porijeklo virusa. 

U Britaniji potvrđen slučaj svinjske gripe kod čovjeka Foto: UGC
Portal AnalitikaIzvor

U ponedjeljak je Agencija za zdravstvenu bezbjednost Ujedinjenog Kraljevstva (UKHSA) potvrdila da je osoba bila pozitivna na influencu A H1N2v, odnosno da se zarazila patogenom koji nalikuje virusima svinjske gripe koji se šire zemljom.

Prema preliminarnim podacima, infekcija H1N2 u Ujedinjenom Kraljevstvu genetski je jedinstvena u odnosu na druge nedavne slučajeve u svijetu. "Ubrzano radimo na pronalaženju bliskih kontakata i smanjenju potencijalnog širenja", rekla je Mira Čand iz UKHSA-e, a prenosi Science Alert. 

Pacijent se ubrzo oporavio

Nakon pojave respiratornih simptoma doktor je pacijenta u Sjevernom Jorkširu 9. novembra testirao na gripu. Sekvenciranje genoma i PCR testiranje su identifikovali virus H1N2. Pacijent je imao blaže simptome oboljenja te se na kraju u potpunosti oporavio.

Epidemije svinjske gripe, respiratorne bolesti svinja uzrokovane virusima gripe tipa A, često se javljaju kod svinja, a povremeno pređu i na ljude. Iako H1N2v nikad prije nije identifikovan kod ljudi u Ujedinjenom Kraljevstvu, UKHSA navodi da je od 2005. širom svijeta zabilježeno 50 slučajeva takve zaraze. 

"Tim virusima obično nedostaje sposobnost širenja s čovjeka na čovjeka te se najčešće radi o zarazi nakon direktnog ili indirektnog kontakta sa svinjama", objasnio je virolog Ijan Braun iz britanske Agencije za zdravlje životinja i biljaka. 

Različito od svinjske kuge

Molekularni virolog Ed Hučinson sa Univerziteta Glazgov upozorava da se virusi influence A ponekad mogu ugraditi u nove vrste domaćina. 

"Ljudski i životinjski virusi influence A se mogu pariti ako završe u istom domaćinu i stvoriti hibridno potomstvo koje je dobro prilagođeno razvoju kod ljudi, ali koje naš imunološki odgovor na prethodne infekcije ili vakcinacija protiv gripe ne prepoznaje. Zbog toga je veoma važno pratiti širenje virusa influence A", objašnjava on.

Portal Analitika