Abiznis

Brod sa prvih 412 auta Fiat „made in Kragujevac“ danas isplovljava za Italiju

Izvor

- Ovo je prvi brod, odnosno početak realizacije ugovora o izvozu Fiatovih automobila iz kragujevačke fabrike preko Luke Bar za Italiju i druge zemlje. Brod u koji je ukrcano prvih 412 automobila isploviće danas u 16 časova iz Luke – kaže Pajović.

Ugovor o izvozu Fiatovih automobila potpisali su početkom godine predstavnici Luke Bar, Fiata, Grimaldija.

- Drugi brod sa Fiatovim automobilima krenuće ponovo za Italiju narednog utorka – najavio je za Pobjedu Pajović.

On kaže da je Luka spremna za ovaj značajan posao ne samo za ovu kompaniju nego i Montekargo, Željeznicu, špeditere, ali i kompletnu ekonomiju.

Prvi voz sa Fiatovim automobilima stigao je u Luku 14. avgusta.

Luka je spremna i za veću izvoznu dinamiku. A i Italijani su zadovoljni početkom ovog posla, odnosno Lukom, Željeznicom. U opremanje terminala osposobljenog za izvoz automobila uloženo je oko 650.000 eura. Nadamo se da ćemo taj novac brzo vratiti i ostvariti i dodatne prihode. Morali smo da ogradimo prostor terminala za automobile, da obezbijedimo video-nadzor i rasvjetu i nove pretovarne rampe, rekonstruišemo lučku obalu da bi brodovi mogli prići. Danas je ovdje prvi voz, a u narednih nekoliko dana dospjeće i nekoliko novih kompozicija – kazao je Pajović.

U ovoj godini posao oko izvoza automobila se zahuktava, a do kraja 2013. se očekuje izvoz od 200.000 do 250.000 automobila preko barske Luke.
Fiatovi automobili koji se izvoze preko barske luke prodavaće se u više od 100 zemalja.

Portal Analitika