Društvo

Bivši menadžment KCCG o navodima novoizabranog rukovodstva

Tvrdnje da je uništena dokumentacija na zahtjev bivšeg menadžmenta – apsolutna neistina

Prema tvrdnjama novoizabranog menadžemnta, čije saopštenje su objavili mediji, na zahtjev bivše uprave Kliničkog centra Crne Gore, krajem 2019. i početkom 2020. uništena je finansijska dokumentacija te zdravstvene ustanove. Novoizabrani menadžment je tvrdio da je izuzeta i uništena samo finansijska dokumentacija. 

Ilustracija Foto: Portal Analitika
Ilustracija
Biljana Roćen-Knežević
Biljana Roćen-KneževićAutorka
Portal AnalitikaIzvor

Izvor Porta Analitika negirao je ove navode. 

"Dokumentacija je uništena i u Centru za medicinsko snabdijevanje, a u ranijem periodu i dokumentacija pravne službe", ističe naš izvor. 

U Izvještaju u koji je naša redakcija imala uvid, vidi se da je traženo izuzimanje finansijske dokumentacije za zakonski predviđeni rok, što je u tom trenutku zaključno sa 2014. godinom. Prilikom izlučivanja obuhvaćena je dokumetacija od 2002-2008, kao i dokumentacije od 2011-2014. godine. Uništenje dokumentacije je obavljeno u januaru 2020. godine.

"Tvrdnje da je uništena finansijska dokumentacija KCCG na zahtjev bivšeg menadžmenta je apsolutna neistina. Predmetna dokumentacija je uništena na zahtjev zaposlenih u Finansijskoj službi zbog nedostatka prostora za smještaj nove dokumentacije i to krajem 2019. godine. Dokumentacija koja je uništena, uništena je u cjelosti, u skladu sa zakonom, uz prethodno obraćanje Državnom arhivu i njegovu saglasnost, bez čega se i ne može uništavati", objašnjava naš izvor. 

Dokumentacija uništena u zakonskom roku

Kako nam je saopšteno, zakonski rok za čuvanje dokumentacije je pet godina i u KCCG se taj rok poštuje.

"Dokumentacija se čuva u skladu sa važećim Pravilnikom o čuvanju arhivske građe KCCG i Zakonom o računovodstvu i reviziji. Kako su rokovi čuvanja istekli, to je na zahtjev zaposlenih zbog nedostatka prostora za skladištenje nove dokumentacije pokrenuta procedura uništavanja", tvrdi izvor Portala Analitika. 

Prije uništenja, kompletnu finansijsku dokumentaciju je provjerila tročlana komisija, a nakon toga je sačinjen zapisnik. 

"Formirana je komisija za popis arhivske građe, nakon čega je popisana dokumentacija. Nakon toga predstavnik Državnog arhiva je pregledao popisanu građu i dao saglasnost za uništavanje suvišne građe. O svemu postoji kompletna dokumentacija, pa je i više nego jasno da su predmetne izjave, da je bilo sta prikrivano, neosnovane", ističe naš sagovornik. 

Državni arhiv dao saglasnost za uništenje dokumentacije

Portal Analitika imao je uvid u dokumentaciju, koja potvrđuje da je uništenje obavljeno uz saglasnost Državnog arhiva, i u zakonski predviđenom roku. 

“Na osnovu popisa bezvrijednog registarskog materijala koji je priložen za izlučenje od strane Kliničkog centra, a u skladu sa članom 11 i članom 17 Zakona o arhivskoj djelatnosti (“Sl. list CG”, br 49/10), člana 13. Pravilnika o sadržaju i načinu izrade Liste kategorija registarske građe i načinu odabiranja i predaje arhivske građe Državnom arhivu, predsjednik Državnog arhiva Nevenka Gazivoda i Tanja Kalezić, te članovi Komisije su 06.12. 2019. godine izvršili pregled cjelokupne registarske građe koja se predlaže za izlučenje. Pa su na osnovu ličnog uvida i ocjene vrijednosti pojedinih kategorija bezvrijednog registarskog materijala ustanovili da isti ne sadrži podatke za trajno čuvanje, niti je potreban za dalji rad registra, pa se može dati u preradu (otpad) ili na drugi način uništiti”, piše u Zapisniku.

Zahtjev Državnom arhivu je poslat zbog nedostatka prostora za skladištenje. Nakon što je uništenje odobreno, dokumentacija je uništena u januaru prošle godine, što potvrđuje dokument u koji smo imali uvid. 

“Dana 23.01.2020. godine u prostorijama KCCG u službi za ekonomsko-finasijko poslovanje izvršili smo preuzimanje dokumentacije i izvršili uništenje iste”, piše u dokumentu kojim se potvrđuje da je Deponija d.o.o. Podgorica preuzele dokumentaciju. 

Spornim je predstavljeno i uništenje dokumentacije iz 2014. godine, gdje se ističe da je izlučena prije vremena. Iz dokumentacije u koju smo imali uvid, jasno je da su ti navodi netačni, jer je uništenje izvršeno 2020. godine, što je više od pet godina, koliko je zakonom obavezno da se čuvaju dokumenta. 

Prva banka nije imala veće provizije u odnosu na druge banke

Novoizabrani menadžment Kliničkog centra Crne Gore od Fonda za zdravstveno osiguranje tražio je saglasnost za promjenu budžetskog računa i zahtijevali da novac najveće zdravstvene ustanove više ne cirkuliše preko računa Prve banke. Prema navodima novoizavranog menadžmenta KCCG, prethodno rukovodstvo je uplate vršilo u terminu kada su transakcije najskuplje. 

Sagovornik Portala Analitika, član prethodnog rukovodstva, pojašnjava da postoje tri termina plaćanja, i da se sredstva koja dobiju od Fonda za zdravstveno osiguranje, odmah nakon prijema na račun Kliničkog centra uplaćuju zaposlenima. S obzirom da sredstava pristižu u terminu kada su transakcije najskuplje, ona se odmah uplaćuju zaposlenima. 

“Dana 14.01.2011. godine direktorka dr Olivera Miljanović otvorila žiro račun kod Prve banke, na koji će se vršiti prenos sredstava od strane Fonda za zdravstveno osiguranje CG namijenjenih za plaćanje obaveza KCCG”, pojašnjava naš sagovornik. 

Ističe i da tvrdnja da ista usluga u drugim bankama manje košta, kažu da je netačna. U revizorskom izvještaju, u koji smo imali uvid, KCCG je za provizije prošle godine Prvoj banci platio 156.000 eura, a navodi se i da su transakcije izvršavane najčešće u periodu od 14 do 16 sati, kada je cijena provizija najveća. 

“U više navrata je vršena revizija svih računa između ostalih inamjenskog računa zbog provizija i ocijene kvaliteta poslovanja. Korišćeni žiro račun Prve banke nije imao veće provizije u odnosu na račune drugih banaka. Popodnevni prenosi sredstava na namjenskom računu se odnose na zarade zaposlenih i politika KCCG je bila da odmah proslijedi novac svojim zaposlenim kojima je važno da ranije dobiju platu”, pojašnjava izvor Portala Analitika. 

Naš sagovornik pojašnjava da termin isplate zarada zaposlenima ne određuje menadžent KCCG, već menadženet Fonda za zdravstveno osiguranje, koji uplate za zarade zaposlenih vrši u planiranom terminu isplate zarada zdravstvenih ustanova, a u vremenskom periodu od 14 do 16 časova. Tačnije, ako daju kao termin prvi u mjesecu, Fond sredstava prenese upravo taj dan, pa je dužnost KCCG ali i svih drugih zdravstvenih ustanova da isti dan uplate zarade zaposlenima. 

Izvor Portala Analitika ističe da KCCG ima otvorene otvorene račune kod najvećih banaka u Crnoj Gori i to kod NLB banke, CKB banke, Societe Generale banke, Hipotekarne i Prve banke. Ono što posebno ističu jeste vrijedna donacija koju je Prva banka uručila najvećoj zdravstvenoj ustanovi. 

"Takođe cijeneći svaki vid donacije, KCCG nemože zaobići činjenicu da je od svih banka Prva banka Crne Gore imala najveću donaciju. Naime, 20.05.2016. godine Prva banka je izvršila donaciju vrijednu 200.000 eura za rekonstruisanje sanitarnih čvorova na Akušerskom odjeljenju sa jedinicom za novorođenčad, Centru za abdominalnu hirurgiju, Odjeljenju za urologiju, Klinici za očne bolesti i Klinici za dermatovenerologiju Kliničkog centra Crne Gore", zaključuje izvor Portala Analitika.

Portal Analitika