Društvo

Ne mogu da ostvare pravo na liječenje u inostranstvu

Tužbe protiv Kliničkog priprema još osam pacijenata

Na listi čekanja za transplantaciju bubrega nalazi se 50 građana, a Podgoričanka Sandra Filipović (34), čija je porodica nedavno pokrenula akciju za prikupljanje sredstava za liječenje u inostranstvu, prekjuče je podnijela tužbu Upravnom sudu protiv Kliničkog centra Crne Gore.

Tužbe protiv Kliničkog priprema još osam pacijenata Foto: Portal Analitika
DanIzvor

Ona je kazala Danu da će još osam pacijenata tužiti KCCG, jer, isto kao i ona, ne mogu da na osnovu mišljenja i izvještaja konzilijuma ostvare pravo na liječenje u inostranstvu.

Filipović podsjeća da su po zakonu dužni da obezbijede liječenje pacijenta u drugoj državi, ukoliko u Crnoj Gori ne postoje uslovi za konkretnu proceduru.

Prema podacima Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) na transplantaciju bubrega, srca i jetre čeka ukupno 60 pacijenata. Iz ove ustanove juče nijesu odgovorili na pitanja Dana.

U posledih godinu i po postoji zastoj u sprovođenju tog programa zbog nedostatka donora i isteka ugovora sa Hrvatskom, čiji su stručnjaci vodili operacije, zbog čega su nove zdravstvene vlasti poslednjih dana preduzeli korake za ponovno uspostavljanje saradnje.

Filipović, koja je već dvije godine na dijalizi bubrega, ističe da u Crnoj Gori ne može da ostvari pravo na liječenje i transplantaciju bubrega, zbog čega skuplja novac i čeka donora u Minsku u Bjelorusiji.

Iz Kliničkog centra je nedavno saopšteno da su uputili pismo namjere Hrvatskoj kako bi se obnovio ugovor o saradnji sa Kliničko-bolničkim centrom „Rebro“ u Zagrebu i ponovo započeo transplantacioni program kod nas. Nadležni su nakon posjete Hrvatskoj prije 10 dana saopštili da očekuju da program transplantacija zaživi za nekoliko mjeseci.

Po važećem zakonu o uzimanju i presađivanju organa u Crnoj Gori, koji je donijet u novembru 2019. godine, propisano je da punoljetne osobe poslovno sposobne i sposobne za rasuđivanje mogu kod izabranog doktora da daju pisanu dobrovoljnu saglasnost za uzimanje organa u slučaju smrti, rad i presađivanja osobama kojima je to jedini način liječenja.

U slučaju da nijesu dali pisanu saglasnost izabranom ljekaru da mogu, odnosno da zabranjuju doniranje, nakon moždane smrti o postupku uzimanja organa odlučuje njegov najbliži član porodice.

“Klinički centar, odnosno Nefrološko odjeljenje, ne postupaju u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti i Pravilnikom o u pućivanju osiguranika na liječenje van države, koji je donijet 2017. godine gdje su u obavezi da konzularnim izvještajem upute pacijenta na liječenje u inostranstvo kada ne postoji ugovor za liječenje. U ovom slučaju ne postoji. Krše zakon jer nam ne izdaju konzularni izvještaj kako bismo ostvarili pravo da se liječimo u inostranstvu. Tako da ljudi mogu samo čekati najgore. U Crnoj Gori nema ko da radi transplantacije ni za ljude koji imaju donora (davaoca organa) jer taj program još nije zaživio”, ističe Filipović.

Ona objašnjava da je zbog situacije u zdravstvenom sistemu primorana da prikuplja novac od građana kako bi otišla na operaciju i pobijedila u bici za život.

Filipović je i majka šestogodišnjeg dječaka.

“Ja nemam mogućnost ovdje da dođem do donora, nego sam na listi čekanja sa kadaveričnog davaoca organa u Državnoj klinici u Minsku. Sa mnom su još četiri žene, sve smo do sada o svom trošku finansirale, tako da sam prinuđena da se obratim za pomoć javno, jer smo sve do sada same platile”, kaže Filipović.

Žiro-račun

Mole se svi koji su u mogućnosti da uplate novac na žiro-račun kod Lovćen banke: 565-0100100083668-55, ili devizno na: 012050009586 SWIFT RZBATWW, IBAN: ME255655013050000958716.

“Pomoć se može uplatiti i iz m:tel mreže, slanjem 2 na 14777. Cijena SMS-a je jedan euro”, kaže Filipović.

Portal Analitika